Minister Vandeput: Formeel nog steeds geen vraag om Belgische luchtaanvallen boven Syrië

11/02/2016, 09:39
F-16 van de Belgische Luchtmacht
© Defensie

België heeft nog steeds geen formele vraag gekregen vanuit Washington om vanaf juli ook in Syrië luchtaanvallen uit te voeren op terreurgroep IS. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gezegd na afloop van overleg met de internationale coalitie tegen IS in Brussel. Hij verwacht wel dat de vraag zal komen. Meer dan veertig landen schoven donderdag mee aan in Brussel, meteen na een bijeenkomst van de 28 NAVO-ministers van Defensie. Naast alle Noord-Atlantische bondgenoten, ging het onder meer om Saoedi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Emiraten.

De VS voeren de druk op hun bondgenoten op om net als hen een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen IS. Daarbij wordt ook naar België gekeken, dat normaal gezien in juli opnieuw voor zes maanden luchtaanvallen zal uitvoeren tegen IS. Bij hun eerste doortocht deden de Belgen dat enkel boven Irak, terwijl de strijd ook in Syrië volop woedt. Nederland – waarmee België een beurtrol afsprak – ging intussen al overstag. België (nog) niet. “De vraag is formeel nog niet gesteld. Ik schat in dat ze wel zal komen en op dat ogenblik zullen we dat binnen de regering bespreken”, aldus Vandeput.

De N-VA-minister herhaalde dat het aan de regering is om te beslissen. Al is hij bereid om de discussie vooraf ook in het parlement aan te snijden.

In de marge van de bijeenkomst bevestigde Vandeput voorts dat België niet meteen een rol zal spelen in de NAVO-patrouille ter ondersteuning van de strijd tegen mensensmokkelaars in de Egeïsche Zee. Er is immers beslist om de bestaande NAVO-vloot SNMG2 uit te sturen, terwijl de Belgen momenteel deel uitmaken van SNMG1, die zich focust op de noordflank van de alliantie.

Source: Belga