Militairen willen naar rechter wegens te late uitbetaling premies

28/04/2021, 08:00
Des soldats belge
Shares427

De militaire vakbond ACMP heeft het Belgische leger officieel in gebreke gesteld voor de aanslepende vaudeville rond de uitbetaling van de lonen. Tegelijk bereidt de vakbond een dossier voor om mee naar de rechtbank te stappen.

Aanleiding voor de betalingsproblemen is een nieuwe softwareapplicatie die Defensie begin dit jaar in gebruik nam om de lonen uit te betalen. Dat programma blijkt vol kinderziekten te zitten, waardoor onder meer tal van premies blijven hangen. Sommige militairen hebben intussen duizenden euro’s tegoed.

“Tot op vandaag merken we weinig verbetering”, zegt ACMP-voorzitter Yves Huwart. “Nog elke dag krijg ik mails van militairen van wie sommigen al maanden wachten op de uitbetaling van premies, bijvoorbeeld omdat ze aan een buitenlandse operatie deelnamen. Dit is niet langer aanvaardbaar.”

Defensie erkent de problemen: twee weken geleden nog vroeg admiraal ­Michel Hofman, de stafchef van het leger, om “geduld” en “begrip” van zowel militairen als burgerpersoneel. Om te vermijden dat personeel intussen in financiële problemen komt, heeft Defensie nu zelfs een speciaal mailadres in het leven geroepen, kwestie dat deze dringende dossiers op een alternatieve manier worden rechtgetrokken.

Source: Nieuwsblad (Werner Rommers)