Militairen schieten te hulp in zwaar besmette woonzorgcentra in Merelbeke en Laarne

6/11/2020, 12:58
Leger schiet te hulp in woonzorgcentrum
Shares614

Merelbeke/Laarne/NazarethDe Woonzorgband Schelde en Leie krijgt hulp van militairen in de dagelijkse zorg in de woonzorgcentra Het Berkenhof  en Lemberge in Merelbeke en in Hof ten Kouter in Laarne. Daar is bijna  de helft van de bewoners besmet door corona. Defensie zet er nu militairen in van de medische operationele eenheid uit Leopoldsburg. “We helpen met dagdagelijkse taken en de verzorging en delen onze ervaringen in het gebruik van materiaal met het personeel”, zegt Luitenant Kolonel Geert Rotty die de operatie in Oost-Vlaanderen leidt. 

Bijna helft bewoners Hof ten Kouter in Laarne besmet

Tijdens de eerste coronagolf bleven de rusthuizen van de Zorgband Leie & Schelde nog goed gespaard van uitbraken. Enkel in Destelbergen was het toen alle hens aan dek. Maar nu de tweede golf over het land raast, delen de vijf rusthuizen van de groep serieus in de klappen. Nadat enkele personeelsleden en bewoners positief testen in oktober, werd iedereen reeds meermaals getest. En die resultaten zijn niet goed.

“Na de derde testing bleken in Het Berkenhof in Merelbeke 6 bewoners en 5 personeelsleden positief. In Lemberge zijn  momenteel 25 bewoners en en 15 personeelsleden positief getest. Maar de grootste uitbraak zien we in Hof ten Kouter in Laarne waar maar liefst 44 van de 99 bewoners en 34 personeelsleden van de 90 medewerkers besmet raakten. Daar zijn ook helaas drie overlijdens te betreuren”, schetst directeur Zorgband Githa Praet de huidige situatie.

Nadat er in WZC Wielkine in Nazareth één personeelslid positief testte, werden ook daar alle bewoners en personeelsleden intussen getest. In het Kouterhof in Destelbergen is er voorlopig niemand van de bewoners positief. Wel is er één medewerker in quarantaine na een positieve test.

Militairen schieten te hulp 

“Na de eerste golf zat het personeel reeds op haar tandvlees. Daarnaast is er de normale uitval door ziekte en nu dus ook een groot tekort door de besmettingen. Daarom lanceerden we een oproep voor extra vrijwilligers en kregen we via Gouverneur Carina Van Cauter ook hulp van Defensie. Momenteel zijn in Merelbeke en Lemberge telkens vier militairen aan de slag en maandag zakken ook drie militairen af naar Laarne om te helpen”, zegt Egbert Lachaert, voorzitter van de Zorgband.

De soldaten komen uit de Medische Operationele Eenheid van Luitenant Kolonel Geert Rotty die de operatie uitrolt in Antwerpen, Brabant en Oost-Vlaanderen. “Momenteel zijn we met een 30-tal mensen aan de slag in 7 woonzorgcentra. Wij helpen mee in de dagdagelijkse taken zoals bedden opmaken, eten rondbrengen en alles ontsmetten. Maar er zijn ook medische krachten aan de slag die helpen bij de verzorging”, zegt Rotty. “Onze mensen zijn snel inzetbaar en efficiënt in crisissituaties. We leiden ook personeel op en geven hen een veilig gevoel. En langs de andere kant kunnen we ook veel leren over de aanpak hier op de site”, zegt de kolonel.

“De dankbaarheid is groot”, zegt Queeny Lauwers (20). Zij is pas één jaar in het leger en helpt als medisch hulpverlener op de gesloten afdeling in Het Berkenhof. “Het is een mooie ervaring en ik ben blij dat we mensen kunnen helpen”, besluit ze.

Source: Het Laatste Nieuws (Didier Verbaere)