Militaire inlichtingendienst ontdekt Pegasus-spionagesoftware op de smartphone van journalist Peter Verlinden, wellicht via Rwanda

17/09/2021, 18:26
Belgische militaire  inlichtingendienst ADIV zet spion aan de deur

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft ontdekt dat spionagesoftware van het Israëlische bedrijf Pegasus geïnstalleerd werd op de smartphone van gewezen collega Peter Verlinden en diens echtgenote. Volgens ADIV is die spyware “erg waarschijnlijk geïnstalleerd door Rwanda”. Dat land heeft goede relaties met Israël. Eerder waren ook de Franse president Emmanuel Macron en tal van journalisten en mensenrechtenactivisten het slachtoffer van Pegasus.

Het was niet Peter zelf, maar wel de ADIV, de inlichtingendienst van het Belgische leger, die de spionagesoftware op het spoor kwam. Dat heeft het magazine Knack uitgebracht.

De dienst ADIV vermoedde dat een aantal Belgen het slachtoffer waren geworden van de spyware Pegasus. Die dienst nam daarop contact op met Peter verlinden en diens echtenote Marie Bamutese voor een veiligheidscontrole van hun telefoons. Daarbij zou gebleken zijn dat die vrijwel zeker besmet zijn met de bewuste spyware.

Hoe die spyware daar geïnstalleerd is en door wie, is nog niet duidelijk, maar het zou gebeurd zijn in een periode dat Peter zich intensief bezighield met Rwanda. ADIV acht het “zeer waarschijnlijk” dat dat land de spyware geïnstalleerd heeft. Bovendien gebeurde dat in een periode dat Verlinden intensief bezig was met Rwanda.

Rwanda heeft goede banden met Israël en de Pegasus-software is ontwikkeld en wordt op de markt gebracht door het Israëlische technologiebedrijf NSO Group. Dat verkoopt Pegasus aan landen en overheidsdiensten. Officieel levert NSO Group enkel aan landen en diensten die terrorisme en criminaliteit bestrijden, maar in de praktijk blijkt dat het klantenbestand en de doelwitten van de spyware veel breder zijn.

Wie werd nog het slachtoffer van Pegasus?

Zo zouden ook de Franse president Emmanuel Macron en EU-voorzitter Charles Michel bespioneerd zijn via Pegasus, alsook de uit de Golfstaat Dubai gevluchte prinses Haya en prinses Latifa, een dochter van de heerser van Dubai die daar verdwenen is en zou worden vastgehouden door haar familie. Ook Hatice Cengiz, de Turkse verloofde van de door de Saudi’s vermoorde journalist Jamal Khashoggi werd met Pegasus bespioneerd.

Wereldwijd zijn ook een groot aantal journalisten het slachtoffer geworden van Pegasus-software. Veel van hen werken voor de tv-zender Al Jazeera, met standplaats in de Golfstaat Qatar. Ook mensenrechtenactivisten kwamen in het vizier van gebruikers van Pegasus.

Opvallend is dat zowel Saudi-Arabië als de Emiraten nauwe contacten onderhouden met Israël en dat die twee landen Qatar viseerden met een jarenlange boycot. Vooral de verslaggeving door Al Jazeera was hen een doorn in het oog. NSO Group lijkt dan wel de spyware aan een breed klantenbestand te verkopen, maar niet willekeurig: telkens lijken die goede relaties te hebben met Israël.

Pegasus is een gevleugeld paard uit de Griekse mythologie. Het zou op de berg Olympus in dienst zijn van de oppergod Zeus en wordt ook beschouwd als het rijdier van dichters. Er is een sterrenbeeld naar Pegasus genoemd.

Source: Knack