Mijnenjager M917 Crocus vaart maandag uit richting Baltische Zee, slechts één persoon per bemanningslid mag komen uitzwaaien

21/08/2020, 08:00
Mijnenjager M917 Crocus
Shares734

Vóór het vertrek van de M917 Crocus werden alle bemanningsleden twee weken in quarantaine geplaatst en ondergingen ze een Covid-19-test. Bij het vertrek mag per opvarende slechts één familielid vanop de kade het schip uitzwaaien. Tijdens de missie is het de bedoeling van nergens voet aan wal te zetten. De mijnenjager wordt terug in haar thuishaven Zeebrugge verwacht rond 20 november.

De M917 wordt drie maanden ingezet in het permanente Navo-eskader voor mijnenbestrijding, waaraan België jaarlijks een vaartuig toezegt. De opdracht bestaat uit het neutraliseren van oude explosieven en samenwerken met zes schepen uit andere uit andere Navolidstaten: Nederland, Noorwegen, Duitsland, Litouwen, Estland en Letland.

De 42-koppige bemanning bestaat uit onder andere sonaroperatoren, duikerontmijners en een medisch team. Ze beschikken over onbemande onderwaterrobots. Het schip wordt geleid door luitenant-ter-zee eerste klasse Marie-France Godeau. De tweetalige Waalse nam op 4 juni het commando over van Olivier Devis uit Veldegem. Ze is de vijfde dame in de geschiedenis aan het hoofd van een Belgisch militair vaartuig.

De M917 Crocus kwam in mei in het nieuws toen ze tijdens een oefenstage met kandidaten van de nautische school nabij Rotterdam werd opgeroepen om vissers te helpen met een opgehaalde vliegtuigbom.