Meer dan 1200 militairen ingezet in operatie, ook meer dan 200 tegen het coronavirus

18/02/2021, 17:20
Belgische militairen noodgedwongen langer op missie in Afghanistan vanwege coronavirus
© Defensie

Meer dan 1.200 militairen zijn momenteel ingezet in operatie in België en in het buitenland. Daarnaast zijn ook ongeveer 200 militairen ingezet als versterking van de civiele sector in de gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus. Dat blijkt uit het perspunt operaties van Defensie.

Momenteel zijn ongeveer 250 militairen ingezet in de operatie Vigilant Guardian (OVG) en het luik Spring Guardian (OSG) voor de beveiliging van nucleaire sites. De steun aan de federale politie loopt normaal ten einde begin september, aldus kolonel Luc Leclercq, verantwoordelijke voor de operaties bij de generale staf van Defensie.

Daarnaast zijn militairen aanwezig in het oosten en noorden van Europa, in het kader van NAVO-operaties. Zo is er een contingent van ongeveer 240 militairen in Litouwen en nog eens 140 anderen aan boord van twee mijnenbestrijdingsvaartuigen. In Afghanistan bevindt zich ook een detachement in een NAVO-operatie. In Jordanië zit een honderdtal militairen voor de inzet van vier F-16-gevechtsvliegtuigen boven Irak en Syrië, in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het fregat Leopold 1 van de marine en de bemanning van 170 personen vertrekken donderdag op een missie van twee maanden, als escorte van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Het perspunt operaties vond plaats in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Daar is het personeel intussen gevaccineerd tegen het coronavirus.

Source: Belga