Man uit Hechtel-Eksel riskeert één jaar cel nadat hij F16-piloot verblindt met laserpen

28/05/2019, 01:28
F-16 Fighting Falcon

Een gepensioneerde Ekselaar riskeert een celstraf van één jaar nadat hij op 17 april 2018 een F16-piloot van de militaire basis van Kleine-Brogel verblindde door de stralen van een laserpen. Naar eigen zeggen was beklaagde naar de sterren aan het kijken, maar al snel bleek dat hij ook wel vond dat de vliegtuigen te laag vlogen en te veel lawaai maakten. “We willen duidelijk maken dat dit soort gedrag extreem gevaarlijk kan zijn”, aldus basiscommandant Jeroen Poesen.

Rond 22.30 uur vloog een vliegtuig op geringe hoogte toen de piloot de verrichtingen met de laserpen vaststelde. Uit analyse van de coördinaten kon men al snel analyseren dat de man woonachtig is aan de Overpelterbaan in Eksel. De politie werd langs gestuurd en stelde vast dat beklaagde in het bezit was van een telescoop en een laserpen. In principe is dat verboden in ons land, daarom kocht de man er eentje aan via een Chinese website. “Het was een licht model”, aldus de procureur.

Geen toeval

Aanvankelijk opperde beklaagde dat hij eigenlijk de planeet Jupiter wou zien. Hij had de vliegtuigen niet gezien of gehoord, anders zou hij nooit geschenen hebben met de laserpen. De verbalisanten stelden echter vast dat de vliegtuigen wel degelijk te horen waren. “De kans dat je per ongeluk met een laserpen in de cockpit van een vliegtuig schijnt, is quasi nul”, stelt de procureur, die de uitleg van beklaagde ongeloofwaardig vindt. Hij gaat dan ook uit van een gefrustreerde man die gestoord werd bij zijn hobby.

“Wat hij doet, is extreem gevaarlijk. Als de piloot wordt verblind, kan hij neerstorten. De feiten zijn bewezen en het opzet is volgens ons ook bewezen. Er staat een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar op deze feiten, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Nog steeds vorder ik één jaar cel en de verbeurdverklaring van de laserpen. De straf kan wel worden uitgesproken met probatie.” FOD Defensie vraagt een symbolische schadevergoeding van 100 euro. “Door met de laser een tijd lang een cockpit te volgen, ben je écht gevaarlijk bezig. Zeker als je geen F16-toestel met schietstoel maar een passagiersvliegtuig aan het verstoren bent”, gaf Poesen mee. Vonnis vogt op 25 juni.

Source: Het Laatste Nieuws (Birger Vandael)