Maak kennis met het nieuwe tankvliegtuig van de Belgische luchtmacht: de Airbus 330 MRTT

10/11/2020, 12:37
Airbus 330 MRTT
Shares379

(VRT) Nog voor het einde van dit jaar zal een Belgische toestel van het leger, andere gevechtstoestellen in de lucht kunnen bijtanken.  Ons land investeert samen met onder meer Nederland en Duitsland in negen tank- en vrachttoestellen. Het gaat om een de Airbus 330 MRTTs of ‘vliegende tankstations’. Met de komst van de Airbus 330 MRTT is een zelfstandige Europese defensie een klein stapje dichterbij. 

De Airbus 330 MRTT is de militaire variant van het commerciële vliegtuigtype de A330. Maar het toestel kan veel meer. MRTT staat voor ‘Multi-role Tanker Transport’. “Het kan worden ingezet als tanktoestel, kan worden gebruikt voor troepentransport en kan cargo vervoeren”, zegt de Belgische piloot Kurt Deprez.

België beheert samen met Nederland, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen een vloot van negen tank- en transportvliegtuigen. Ons land investeerde 258 miljoen in de MRTT.

De toestellen staan in Nederland, waar ze ook zijn ingeschreven. Doordat ons land via een “pooling” systeem werkt, kan het indien nodig ook ook verschillende toestellen tegelijk beschikken, bijvoorbeeld moesten er plots veel landgenoten moeten worden geëvacueerd.

“Vliegend tankstation”

Gevechtsvliegtuigen hebben een relatief beperkt bereik van, afhankelijk van de bewapening en de snelheid, enkele duizenden kilometers. Elke keer landen en weer opstijgen om bij te tanken, is vaak te omslachtig, of soms gewoon niet mogelijk, bijvoorbeeld boven vijandelijk gebied of boven zee. Op dat moment komt de luchttanker in beeld.

De A330 MRT tankt extra brandstof en fungeert daarop als “vliegend tankstation”. “Dat tanken in de lucht gebeurt aan meer dan 3.000 liter per minuut!”, zegt technicus Patrick. “Er zijn twee mogelijkheden om bij te tanken: via een uitschuifbare “boom”, of via brandstofslangen. Via slangen kan er wel minder snel getankt worden.” Patrick is één van de twee Belgen die opgeleid is om de nieuwe tanksystemen te bedienen.

Verschillende Europese en NAVO-types gevechtsvliegtuigen kunnen komen bijtanken. Onder meer de F-16, F-35, Eurofighter Typhoon, F/A18, Tornado of A400M zijn compatibel om te tanken.

De apparatuur om bij te tanken, zit verwerkt in de staart en de vleugels van het toestel. Via een systeem van camera’s en radars zal het bijtanken in de toekomst bijna volledig automatisch gebeuren. “Eigenlijk doen we in dit toestel met drie beamnningsleden, wat we vroeger met vijf of zes zouden doen” zegt Patrick.

Meer lezen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/06/maak-kennis-met-belgies-nieuwe-tankvliegtuig-de-airbus-330-mrtt/

Source: VRT Nws (Jens Franssen)