Levering A400M aan Belgisch leger voorlopig uitgesteld door coronavirus

18/04/2020, 01:14
Een A400M van de Britse RAF

De levering van de nieuwe A400M vlrachtvloiegtuigevn van de luchtcomponent wordt voorlopig uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat meldt het online magazine Hola Hageland.

Op Facebook dook het bericht op dat de nieuwe A400M boven Hageland werd opgemerkt. Dat is het toestel dat gefaseerd de C130 komt vervangen en dus op termijn een vaste klant boven de regio wordt. Het eerste vliegtuig van dat type moest in principe al een paar weken geleden aan een reeks testvluchten begonnen zijn. Dat toestel zal vanuit Melsbroek opereren maar het is eigendom van het Luxemburgse leger. Er waren ook paradrops in Leopoldsburg gepland.

Navraag bij de bevoegde officier die de introductie van de A400M in België coördineert leert echter, dat het zeker niet om een toestel van de Belgische of Luxemburgse defensie gaat. Tot nader order zijn de levering en alle testvluchten van de A400M opgeschort. Het kan uiteraard wel zijn dat er een A400M is overgevlogen of zelfs dat het toestel een tussenlanding heeft gemaakt.

Wanneer het nieuwe werkpaard van de luchtmacht effectief naar België komt is momenteel nog niet bepaald. De toestellen worden geassembleerd in Spanje en daar is nog steeds een zeer strakke lockdown van kracht.