Leger opent noodhospitaal in Luik

31/10/2020, 08:02
Medics
Themabeeld
Shares1.1k

Zesentwintig Luikse ziekenhuispatiënten die geen intensieve zorg nodig hebben, kunnen vanaf dinsdag door militair personeel verzorgd worden in een nood­hospitaal. Het gaat om niet-covidpatiënten uit ziekenhuizen elders in de provincie. Daardoor moeten bedden vrijkomen voor de nog altijd stijgende toevloed aan covidpatiënten.

Doordat de ziekenhuisopnames in de provincie Luik vroeger dan in de rest van het land omhoog zijn gegaan, kampen de ziekenhuizen er al langer met een capaciteitsprobleem. Vorige week konden Luikse patiënten nog naar afdelingen intensieve zorg in Limburg en Vlaams-Brabant gebracht worden, maar ook daar lopen de ziekenhuizen vol.

Daarom begon de Luikse burgemeester, Willy Demeyer (PS), al meer dan een week geleden te kijken naar mogelijke locaties voor een noodhospitaal. Twee leegstaande ziekenhuizen bleken niet geschikt, omdat het te lang zou duren om ze geschikt te maken. Het noodhospitaal komt nu in een vleugel van een bestaand ziekenhuis, het Centre Hospitalier de l’Abbaye.

Een verplaatsbaar veldhospitaal is besteld en wordt volgend jaar verwacht

Een belangrijk knelpunt in het plan was wie het noodhospitaal zou bemannen. Door ziekte en vermoeidheid is in de bestaande ziekenhuizen al minder personeel dan gewoonlijk. Zeker verpleegkundigen kunnen nergens gemist worden. Daarom werd gekeken naar de medische component van het leger, die nu onder meer artsen levert, verpleegkundigen, ambulanciers en een ambulance.

Soldaat in de keuken

Het leger springt nu al hier en daar bij op plaatsen waar door de pandemie extra handen nodig zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld in woonzorgcentra, waar soldaten aan de slag gaan in de schoonmaak of in de keuken. Het gaat om kleine aantallen personeels­leden die heel gericht worden ingezet, niet om grote operaties. Het leger heeft minder reserve dan veel ziekenhuizen zouden hopen. Veel medisch personeel is reservist en heeft al een medisch beroep buiten het leger, als ambulancier of in een ziekenhuis. Tijdens een medische crisis die het hele land treft, kunnen die mensen ook op die werkplek niet gemist worden. Het leger heeft op dit moment ook geen verplaatsbaar veldhospitaal. Dat is besteld en wordt pas volgend jaar verwacht.

Sommige Luikse ziekenhuizen bedachten intussen oplossingen om meer patiënten te kunnen opvangen met hetzelfde personeel. Het Luikse universitair ziekenhuis CHU bijvoorbeeld, stelt draagbare zuurstofapparaten ter beschikking. Patiënten die nog af en toe zuurstof nodig hebben, maar geen voortdurend medisch toezicht, kunnen het ziekenhuis daardoor vroeger verlaten om thuis te herstellen, of in het woonzorgcentrum waar ze verblijven. Het CHR van Verviers heeft dan weer zelf een noodhospitaal gebouwd op een parkeerterrein, met eigen personeel.

Lege rusthuiskamers

Het CHR de la Citadelle in Luik huurt lege kamers in twee nabijgelegen woonzorgcentra. Die ­kamers worden gebruikt voor ­patiënten die hersteld zijn, maar nog niet voldoende om naar huis te gaan. Ze worden medisch gecontroleerd door artsen van het CHR, maar verzorgd door het rusthuispersoneel. Een pijnlijke bedenking daarbij is dat die ­kamers wellicht niet vrij zouden zijn als het nieuwe coronavirus begin 2020 niet zoveel ouderen had getroffen.