Leger oefent oorlogssituaties nu ook via simulatiegame

18/05/2016, 12:00
Virtual Battlespace VBS3 Belgian Army

Sinds vandaag oefent ons leger conflictsituaties in via Virtual Battlespace, een simulatiesysteem dat lijkt op een oorlogsspel. Majoor Van Damme legt uit hoe de soldaten hiermee hun manoeuvres en tactieken inoefenen, zonder effectief op buitenlandse missie te gaan. Volgens minister van Defensie Vandeput (N-VA) kan deze tool een jaarlijkse besparing opleveren van 1 miljoen euro.

Meer simulatoren
Belgische militairen zijn gemiddeld veel minder goed getraind in gevechtssituaties dan collega’s uit andere landen. Vooral door de hoge kostprijs van buitenlandse trainingsmissies en de aankoop van echte munitie, hinken we achterop. Landen als Bulgarije en Roemenië scoren zelfs beter. Het leger vraagt daarom meer apparatuur om gevechtssituaties op een virtuele manier, dus met de computers, te kunnen simuleren. Zo bleek woensdag bij een bezoek van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) aan het Centrum voor Simulatie Land in Leopoldsburg.

90.000 euro per schot
De minster kreeg er een rondleiding in het centrum waar hij de uitgebreide mogelijkheden van computerprogramma’s als Virtual Battle Space kon bekijken. Hiermee kunnen de meest uiteenlopende situaties, locaties, wapens, vijandige troepen of samenwerkingsverbanden achter computerschermen getraind worden. De virtuele opleidingen zijn vooral kostenbesparend. Zo kunnen er met een virtueel anti-tankwapen onbeperkt en redelijk levensecht, raketten worden afgevuurd, daar waar één raket ‘in het echt’ afschieten zo’n 90.000 euro kost.

Source: VRT Nieuws