Leger gaat bijspringen in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

23/10/2020, 17:28
A109 Medevac
© Defensie
Shares311

(VRT) Defensie gaat bijspringen in de strijd tegen corona. Het leger heeft op vraag van de regering een lijst gemaakt waar het allemaal kan helpen: opzetten van een noodziekenhuis in Luik, extra ambulances, medisch personeel of vervoer van zieken via helikopters. In Luik zijn de eerste voorbereidingen voor een noodziekenhuis al begonnen. De regering beslist vanavond nog.

“In Luik is de nood op dit ogenblik het hoogst”, zegt een hoge officier die direct betrokken is bij het dossier. “Vanmiddag zijn onze mensen daar gaan opmeten wat er nodig is om in de oude gebouwen van het Sint-Jozefziekenhuis corona-patiënten degelijk op te vangen”, zegt de bron.

Het zou gaan om tijdelijk opvang tot er weer plaats is in andere ziekenhuizen, of om bijvoorbeeld patiënten te triëren.

Defensie heeft al enkele jaren geen veldhospitaal meer. “Met deze temperaturen zou dat toch geen optie zijn geweest. We denken aan gebouwen”, zegt de officier. Defensie bestelde een nieuw veldhospitaal, maar dat wordt pas volgend jaar geleverd.

Vervoer patiënten: extra ambulances, heli’s

Defensie zet vandaag al drie ambulances in, maar zal opschalen in geval van nood tot 20 ambulances. Ook de medische helikopters die vandaag soms al reddingsoperaties doen, kunnen worden ingezet. “Indien nodig kunnen we onze gepantserde ambulances ook nog inzetten”, maar dat is niet de bedoeling”, zegt een andere hoge bron bij defensie.

“Ook onze C-130s kunnen in nood ingericht worden om patiënten te vervoeren naar bijvoorbeeld het buitenland.”

Medisch ziekenhuis Neder-over-Heembeek neemt extra patiënten op

Het militair hospitaal zelf kan geen zware corona-patiënten opvangen omdat er niet voldoende medische capaciteit mochten er zware complicaties optreden.
Het militair hospitaal zal wel extra patiënten met brandwonden opnemen uit andere ziekenhuizen, zodat dat meer plaats wordt gemaakt. Op korte termijn kan het gaan om zo’n 25 bedden die zo extra vrij komen.

Medisch personeel voor ziekenhuizen of wzc’s

“We voorzien zo’n honderd verpleegkundigen of artsen die direct kunnen worden ingezet, naargelang de vraag” zegt de officier.
Tijdens de eerste golf heeft Defensie ook al militairen ingezet om te helpen in woonzorgcentra. Nu stelt defensie ook artsen ter beschikking.
De regering beslist vanavond op een extra ministerraad over de inzet van Defensie.