Laatste C-130 naar Bevekom is definitieve beslissing, zegt Dedonder

13/01/2021, 16:00
C-130
© Defensie (Sedeyn R.)
Shares149

De laatste C-130 van ons land zal na zijn pensioen in april naar het museum op de luchtmachtbasis van Bevekom verhuizen. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de bevoegde Kamercommisise verklaard. Dat was niet naar de zin van een aantal Vlaamse Kamerleden, die de laatste standplaats van de Hercules liever op Melsbroek hadden gezien, waar hij ook zijn basis had.

“Het is een definitieve beslissing, finaal”, verklaarde minister Dedonder op vragen van Nederlandstalige parlementsleden uit verschillende hoek, van wie Theo Francken (N-VA) het felst uit de hoek kwam. Ze zegt de emoties te begrijpen die deze beslissing losweekt, maar benadrukt dat ze met Bevekom (Waals-Brabant) “de beste keuze” heeft gemaakt. Het toestel komt daardoor terecht bij een openbare instelling, in plaats van een private vzw, het Dakota Historical Center van de 15de Wing.

Het toestel (de CH-13) is de oudste uit de vloot Belgische C-130’s. In april zit zijn loopbaan erop. De bekende transportvliegtuigen worden vervangen door de nieuwe Airbus A400M. De voorbije weken was discussie ontstaan over de plaats waar hij na zijn pensioen zou worden gestald. Voorstanders van Melsbroek startten zelfs een petitie. Geen enkele C-130 heeft overigens ooit zijn standplaats gehad in Bevekom.

Minister Dedonder verdedigde in de Kamer haar beslissing. Die dateert van “eind 2020”. De keuze voor het 1st Wing Historical Centre (1WHC) in Bevekom is gebaseerd op een nota van Chef Defensie Michel Hofman en op een beslissing van haar voorganger Philippe Goffin (MR) om een C-130 aan het War Heritage Institute (WHI) toe te vertrouwen. Die parastatale van het ministerie van Defensie is gewijd aan de bewaring van historisch-militair erfgoed.

Source: Belga