“Kazernes van Belgrade, Jambes en Glons gaan wel dicht. Maar dat werd al vorige legislatuur beslist.”

31/10/2017, 09:30
Kazerne van Jambes
© Defensie

Het was een publiek geheim dat het kazerneplan al ruim een jaar klaar was en lag te sudderen op de regeringstafel. Er kwam echter geen consensus tussen de verschillende politieke partijen. “Het momentum is voorbij” gaf stafchef Marc Compernol al in juni toe.

Vooral aan Franstalige kant lijkt het dossier niet rijp. Met de komende gemeenteraadsverkiezingen wil geen enkele burgemeester nog een kazerne in zijn gemeente zien sluiten. Wat betreft Vlaanderen lijkt vooral CD&V dwars te liggen, aldus de VRT.

De defensiestaf werkte met de minister jaren aan de plannen. Omdat een politieke consensus uitbleef, bleven ook de militairen lang in het ongewisse. Vrijdagochtend werd met één tweet echter duidelijkheid geschept. “Ik zal tijdens mijn ambtsperiode geen kazernes sluiten”, luidde Vandeputs antwoord op de VRT-berichtgeving dat 14 kazernes op de schop gaan.

Dat geldt echter niet voor de kazernes Belgrade en Jambes (allebei in de buurt van Namen) en die van Glons. Die zouden deze legislatuur wel nog sluiten. “Maar dat is een uitvoering van een beslissing die al in de vorige legislatuur genomen werd”, licht woordvoerster Laurence Mortier toe. Zo was Glons, dat deel uitmaakt van het luchtverdedigingssysteem, inderdaad al voorzien om te verhuizen naar Beavechain, maar omdat er nog moet gebouwd worden is dit uitgesteld tot 2018-2019.

Gevechtseenheid naar West-Vlaanderen

Er was ook het idee om een gevechtseenheid uit Leopoldsburg naar Lombardsijde te verhuizen, zegt Vandeput in Het Belang van Limburg. “Denk je niet dat het goed is dat er ook een gevechtseenheid is ten westen van Brussel en Antwerpen? Als je die vraag nu zou stellen in Leopoldsburg, zouden er heel wat kandidaten zijn om aan die kant van het land te gaan werken.”

Vandeputs kazerneplan, ook infraplan genoemd, is een van de sluitstukken van de strategische visie op Defensie. Vandeput wil daarin Defensie in 2030 afgebouwd zien tot een slanker, maar meer inzetbaar leger van 25.000 man. In die optiek heeft Defensie een te grote en inefficiënte kazerne-infrastructuur. Het plan lag al lang op de regeringstafel. Maar het kwam nooit tot een akkoord. Geen enkele politicus ziet graag dichtbij kazernes dichtgaan. Zeker niet als er gemeenteraadsverkiezingen naderen.

Source: Eigen berichtgeving, HBvL en VRT