Gewapende Russische jets vliegen laag over marineschip Belgisch leger

25/11/2018, 06:41
Russische jet vliegt laag over Godetia
© Belgian Navy

De bemanning van het Belgische marineschip de Godetia werd donderdagochtend in de Baltische Zee plots opgeschrikt door twee Russische SU-24 bommenwerpers die laag overvlogen. De Godetia is momenteel het commandoschip van de NAVO-vloot van mijnenbestrijders in het noorden. De bommenwerpers droegen onder hun vleugels raketten, waardoor dit een nieuwe escalatie is in de confrontatie tussen Rusland en het Westen. In april 2016 was de USS Cook al eens in de Baltische Zee overvlogen door hetzelfde type bommenwerper, maar toen waren die niet bewapend.

Het was donderdagochtend 9 uur toen boven de Godetia twee Russische bommenwerpers tot drie keer toe laag overvlogen. De Godetia was toen in de Baltische Zee samen met de andere 5 mijnenbestrijdingsschepen van NAVO-lidstaten. Het schip wordt door de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer gebruikt om het commando te voeren over de mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO in het noorden.

Hij gaf meteen orders aan alle schepen om niets te doen, wat een groot incident zou kunnen uitlokken. “Ik zou niet de aanstichter van de Derde Wereldoorlog willen zijn omdat er een foute inschatting wordt gemaakt,” zei kapitein Ramboer me gisteren tijdens het bezoek van defensieminister Sander Loones (N-VA). De Russische bommenwerpers hadden immers zogenaamde ‘dirty wings’, een term die bij de marine wordt gebruikt om aan te geven dat ze bewapend waren.

Op de foto’s van de marine is duidelijk te zien dat onder de vleugels naast de brandstoftanks twee raketten hangen, vermoedelijk van het type Kh-25. Dat is een gronddoelraket met een reikwijdte van 10 tot 40 kilometer, afhankelijk van de versie, en die ook kan worden gebruikt tegen schepen.

VRT Nieuws