Florennes: F-16 verliest onderdelen van motoruitlaat tijdens oefenvlucht

12/02/2021, 18:09
f-16-brokstukken
Shares375

Een relatief beperkt, maar weliswaar spectaculair ogend incident vond gisteren plaats in het luchtruim rond de luchtmachtbasis van Florennes.

“Eén van onze vliegtuig  (FA-118, nvdr) had gisteren, 11 februari, bij het opstijgen een technisch falen waarbij enkele onderdelen van de motoruitlaat zijn afgebroken. De meeste onderdelen vielen neer op het domein van de vliegbasis. Enkele onderdelen vielen in het verlengde van de startbaan. Daarbij was er geen schade aan het publieke domein of personen. De vliegveldpolitie van de vliegbasis heeft deze onderdelen gerecupereerd.” Laat de luchtcomponent weten via Facebook.

“Op geen enkel moment is de vliegveiligheid in het gedrang gekomen. De piloot heeft de gebruikelijke noodprocedures voor dergelijk motor falen toegepast en heeft een voorzorgslanding op de vliegbasis uitgevoerd. Deze voorzorgslanding verliep probleemloos.”

“Zoals bij elk incident van deze aard wordt er een technisch onderzoek gestart naar de oorzaak. Indien burgers onderdelen in hun bezit hebben, dan wordt gevraagd deze binnen te brengen bij het wachtpersoneel van de vliegbasis van Florennes.” Zo laat defensie nog weten.

Een vliegtuigspotter wist het incident op de gevoelige plaat vast te leggen. Op de beelden is een soort gele wolk achter het jachtvliegtuig te zien, heel anders dan de vlam van de naverbrander die bij het opstijgen wordt gebruikt.

Source: BDN & BAF