F-35 neergestort in Japan: Belgische luchtmacht maakt zich geen zorgen

10/04/2019, 05:46
De F-35A

Boven de Stille Oceaan is dinsdag een F-35 van de Japanse luchtmacht tijdens een oefening neergestort. Het is de tweede keer dat een F-35 crasht. Het Belgisch leger maakt zich nog absoluut geen zorgen.

De F-35A, het ‘basismodel’ van de nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van Lockheed Martin, was dinsdag voor een trainingsvlucht opgestegen van de luchtmachtbasis van Misawa, goed vijfhonderd kilometer ten noorden van Tokio. Het toestel was een halfuur in de lucht toen het boven zee plots van de radar verdween. De oorzaak van de crash is voorlopig onduidelijk. Er was een piloot aan boord.

Japan zette meteen een grote reddingsactie op touw, met behulp van de Verenigde Staten. Beide landen gingen met een resem boten op zoek naar de piloot en het wrak. Een van de zorgen was dat het wrak in handen zou vallen van China of Rusland, waarop hun ingenieurs het hypermoderne toestel zouden kunnen ontleden. Dinsdagnacht werden de eerste brokstukken, een deel van de staart, teruggevonden door Japan.

Het is de tweede keer dat een F-35 is neergestort. Eind september vorig jaar stortte in de Amerikaanse staat South Carolina ook een F-35 neer. Dat toestel was weliswaar van het B-type: deze straaljager kon verticaal opstijgen, zoals een helikopter. De verongelukte Japanse F-35A was de eerste die was gemonteerd door Mitsubushi Heavy Industries in Japan zelf. Het bedrijf heeft nog niet op het ongeluk gereageerd.

Goede statistieken

Ook België heeft F-35A’s besteld. De eerste worden tegen 2023 in dienst genomen. Ons land zal 3,8 miljard euro betalen voor in totaal 34 toestellen. De Belgische luchtmacht maakt zich echter geen zorgen over de crash in Japan. “We weten voorlopig niet wat de oorzaak van het ongeval was. We moeten dus erg voorzichtig zijn. Maar het lijkt erop dat het om een menselijke fout gaat”, zegt kolonel Harry Van Pee, de militair die het speciale aankoopteam binnen het leger leidt. “De piloot heeft niet meer gecommuniceerd voor het ongeval. Als het om een technisch probleem ging, had hij dat normaal nog kunnen doen.”