F-16’s terug van missie tegen IS

2/10/2021, 09:58
Belgische F-16′s keren terug uit Litouwen na veertigtal interventies
© Defensie
Shares214

Vier F-16’s zijn vrijdag in de late namiddag geland in Kleine-Brogel, terug van hun missie boven Irak en Noordoost-Syrië. Tijdens deze laatste missie tegen IS werden er ‘maar’ 29 keer bommen ingezet. Een sterke vermindering, vergeleken met eerdere F-16-missies tegen IS.

De vier hebben er vanuit een Jordaanse luchtbasis een vlucht van vijf uur en 35 minuten opzitten als ze landen op Kleine-Brogel. “Ze hebben nog bijgetankt boven de Middellandse Zee”, zegt luitenant-kolonel-vlieger Bert Thurman, verantwoordelijk voor de F-16-operaties bij de Luchtmacht.

IS verslagen?

Een van de vier piloten, met basis in Florennes maar perfect Nederlandstalig, wordt eerst bijzonder hartelijk omhelsd door – denken we toch – zijn vrouw die toegelopen komt. Dat levert mooie plaatjes op, maar daarna staat hij gesterkt toch even de pers te woord: “Het was mijn eerste operatie in het buitenland. Het is heel vlot gegaan. Deze operatie was minder ingrijpend dan de eerdere Operaties Desert Falcon. We hebben van oktober vorig jaar tot nu vier keer minder gevlogen dan bijvoorbeeld in 2017. Uiteindelijk is dat goed nieuws. Dat betekent dat die oorlog aan zijn eind is en in een stabilisatiefase zit. De geallieerden delegeren nu veel meer aan de Iraakse strijdkrachten zelf. Wij bieden gewoon steun vanuit de lucht. Of IS nu verslagen is? Dat kan ik niet zeggen, maar de situatie is nu in elk geval beter dan daarvoor.”

29 bommen

De cijfers bewijzen wat de jonge F-16-piloot zegt. In de eerste Operatie Desert Falcon, dat zijn de jaren 2014-2015, werden er tijdens 396 missies 324 keer wapens ingezet. Versta daaronder bommen. Tijdens de tweede missie, die van 2016-2017, werden er 675 keer wapens gebruikt. Tijdens deze laatste missie, die van 2020-2021, daalde dat cijfer drastisch tot ‘amper’ 29 keer. “Dat zijn effectief 29 bommen die we uiteindelijk gebruikt hebben. Waarbij tijdens een vlucht meerdere bommen kunnen ingezet geweest zijn”, verduidelijkt Bart Thurman. “Boordkanonnen hebben we nooit gebruikt tijdens deze laatste missie.”

Thurman stelt dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen bij die 29 Belgische bommen. Dat komt onder meer door de Belgische inzetregels. Als een Belgische piloot twijfelt of hij misschien burgers kan treffen, mag hij geen wapens inzetten om zo eventuele nevenschade of collateral damage te vermijden.

Thurman: “Waarom wij dat zo goed weten? Die bommen zijn allemaal ingezet boven Irak. Dat was boven woestijnen of bergen. Dat wijst erop dat IS fors is gekrompen. IS was bij onze eerste inzet in 2014-2015 nog een grote organisatie met controle over een groot deel van Irak en Syrië. Nu is IS een clandestiene terroristische organisatie die vooral ondergronds werkt. In de eerdere operaties werden we ook meer ingezet boven stedelijk gebied. Denk aan Mosoel. We kunnen iedereen recht in de ogen kijken. Bommen worden pas ingezet op vraag van grondtroepen of bij vooraf bepaalde doelen. En dat gebeurt pas na een goedkeuring van onze Belgische red card holder. Die beoordeelt elke Belgische inzet.”

Of er nog een vervolg komt tegen IS, is twijfelachtig. De geallieerde coalitie, waaronder België, opereert enkel nog in Irak op uitnodiging van de Iraakse regering. Vooral voor luchtsteun en inlichtingen. Zoals België heeft gedaan. Op 10 oktober zijn er verkiezingen in Irak.

Source: Belga