Eindrapport bevestigt: geen sprake van orgie tussen militairen en politieagentes

24/02/2016, 05:20
Militairen op patrouille met vrouwelijke politieagente

Er is geen orgie geweest tussen militairen en vrouwelijke agenten op het politiecommissariaat van Ganshoren (Brussel). Dat is de eindconclusie van de interne onderzoeken die werden gevoerd door zowel het ministerie van Defensie als de politiezone Brussel-West. Tegen de persoon die aan de bron van het valse gerucht ligt, werden maatregelen genomen.

Het was de krant La Derrière Heure die eind december 2015 de vermeende orgie tussen acht militairen en twee vrouwelijke politieagenten aankondigde. ‘En dat terwijl in Brussel de allerhoogste terreurdreiging (niveau 4) geldt’, zo voegde de krant er fijntjes aan toe. Na de publicatie van het artikel startte zowel defensie als de politiezone Brussel-West een eigen intern onderzoek op om de waarheid te achterhalen.

De eindconclusie die vandaag bekend raakte is formeel; er was geen orgie in het commissariaat van Ganshoren. Die stelling werd al eerder naar voren geschoven door Johan De Becker, korpschef van de betreffende politiezone, maar wordt nu dus officieel bevestigd. Volgens de korpschef lag jaloezie aan de basis van het gerucht. “Nadat het commissariaat gesloten was, hebben de militairen in het gebouw een afscheidsfeestje gegeven omdat ze hier gedurende twee weken hadden verbleven. Op dat feestje waren meerdere politiemensen uitgenodigd, zowel mannen als vrouwen. (…) De soldaten hadden een aantal agentes niet uitgenodigd. Blijkbaar hebben die laatste dit gerucht verspreid uit jaloezie.” Aldus De Becker.

Bij het ministerie van defensie laten ze weten geen klacht in te willen dienen. “Maar ik kan u niet zeggen of de betrokken militairen dat zelf wél willen doen. Ik weet dat ze persoonlijk erg zijn aangedaan van de valse beschuldigingen.” zegt defensiewoordvoerder Olivier Severin, in de krant SudInfo. Bij de politie is een ander signaal te horen. Zij laat weten de aanstoker van de geruchtenmolen te hebben geïdentificeerd en tegen die persoon maatregelen te hebben genomen. Welke dat precies zijn is niet bekend. “Wij zullen geen extra informatie geven wat betreft de tuchtprocedure, zodat deze kan plaatsvinden in alle sereniteit.”

Tegen de krant La Derrière Heure wordt geen klacht ingediend. Wel werd er een brief gericht aan de redacteur van de krant ‘om ons ongenoegen kenbaar te maken’, zo laat de politiezone Brussel-West nog weten.

De sappige roddel werd in een mum van tijd wereldnieuws. “Deze roddel heeft ons imago als politiekorps enorm geschaad. Kranten en televisiestations van over de hele wereld hebben hierover bericht.” Onder meer de Amerikaanse nieuwszender CNN, de Britse openbare omroep BBC en zelfs de Koreaanse televisie namen het verhaal gretig over.

Source: Belgian Defence News (BDN)