Eerste 60 paracommando’s verhuizen al midden deze maand naar Gavere

8/10/2020, 19:31
3 Para
Shares2.2k
Midden deze maand zullen al een zestigtal paracommando’s van het Derde Bataljon Parachutisten verhuizen van Tielen naar Gavere. Binnenkort komen daar nog dertig para’s bij. Burgemeester Denis Dierick reageert tevreden. “Het is eigenlijk maar logisch dat we naast beperkingen van de radar ook de voordelen van tewerkstelling krijgen”, bedenkt hij.

Eind september gaf toenmalig minister van Defensie Philippe Goffin zijn goedkeuring om de kazerne van Gavere opnieuw uit te bouwen. De voormalige luchtmachtbasis in Gavere wordt de nieuwe thuisbasis van het Derde Bataljon Parachutisten. Die eenheid maakt deel uit van het ‘Special Operations Regiment’ en staat klaar om op zeer korte termijn, waar ook ter wereld, speciale operaties uit te voeren en te ondersteunen. Eén van de drie paracommando compagnies is gespecialiseerd in het uitvoeren van amfibische operaties. Heel wat trainingsactiviteiten van de compagnie zoals sport, marcheren en kleinschalige oefeningen zullen in de streek plaatsvinden. Voor grotere militaire trainingen wijkt de eenheid uit naar bestaande oefenterreinen en schietstanden in binnen- en buitenland.

Ideale uitvalsbasis

Burgemeester Denis Dierick, reageert tevreden op de plannen voor de kazerne in Gavere. “De voorbije maanden en jaren ben ik altijd blijven ijveren voor de aanwezigheid van Defensie in Gavere. Ik geloof sterk in de troeven van onze gemeente. Gavere is centraal gelegen in Oost-Vlaanderen en goed bereikbaar. Dat is belangrijk om werkkrachten aan te trekken. Dankzij de nabijheid van de Universiteit van Gent en verschillende hogescholen zijn er ook veel opportuniteiten om hoger opgeleide mensen te vinden”, gelooft Dierick.

Als burgemeester zie ik dit als een verhaal van lasten en lusten. De radar in Semmerzake heeft een impact op wat we als gemeente mogen doen. Het is in feite maar normaal dat we ook voordelen zoals tewerkstelling in de plaats krijgen

Het behoud van de kazerne is volgens de burgemeester ook op lokaal vlak niet meer dan logisch. “Als burgemeester zie ik dit als een verhaal van lasten en lusten. De radar in Semmerzake heeft een impact op wat we als gemeente mogen doen. Windmolens plaatsen, bijvoorbeeld, gaat niet. Als we die beperkingen dragen, dan is in het in feite maar normaal dat we ook voordelen zoals tewerkstelling in de plaats krijgen. Dat de kazerne niet zomaar verkocht wordt, betekent ook dat de prachtige open ruimte niet zomaar verloren gaat. Dat past in onze visie om bestaande gebouwen en plaatsen te herwaarderen of opwaarderen”, bedenkt Denis Dierick.

Dit kan een stimulans betekenen voor de rekrutering van nieuwe militairen uit Oost- en West-Vlaanderen

Ook korpscommandant Jo Heylens is blij dat de kazerne in Gavere open blijft. “Na het vertrek van het ATCC uit Gavere was Oost-Vlaanderen een militaire woestijn geworden. Door de komst van de eenheid ontstaat er in die woestijn weer een oase. Dit kan een stimulans betekenen voor de rekrutering van nieuwe militairen uit Oost- en West-Vlaanderen. Hij wijst erop, dat op de site aan de radar in Semmerzake ook een telework-kantoor is ingericht, waar ongeveer 20 militairen werken.