Dubbel zoveel sollicitanten bij Defensie

22/04/2021, 08:00
Belgisch leger rekruteerde vorig jaar meer dan 2.000 kandidaat-militairen
© Saffraanberg
Shares510

Voor het rekruteringsjaar 2021 heeft Defensie voor 2.300 vacatures nu al 5.925 kandidaten. Daarvan zijn er 2.942 inschrijvingen voor een job als onderofficier in een niet-technische functie. Daardoor is de druk hoog op Belgiës enige onderofficierenschool: Saffraanberg bij Sint-Truiden. Minister van Defensie Dedonder bracht er woensdag een bezoek.

Ludivine Dedonder (PS), minister van Defensie, maakte bij het begin van haar mandaat meteen duidelijk waar voor haar de lamp brandt tijdens deze legislatuur. Personeel, personeel en personeel. De armlastige Defensie zit volop in een grote pensioneringsuitstroom en moet daarom alle zeilen bijzetten om voldoende volk aan boord te houden om haar taken te kunnen blijven uitvoeren. “Tot 2024 willen we 10.000 jonge mensen rekruteren, 2.500 per jaar. Op dit moment hebben we ongeveer 6.000 postulanten. Dat is twee keer meer dan vorig jaar. Dat geeft hoop”, zei Dedonder woensdag in Sint-Truiden.

Van die bijna zesduizend kandidaten voor een job in het leger zijn er 3.200 die graag onderofficier willen worden. Daarvoor moet je in Sint-Truiden zijn, in Saffraanberg, bij de Koninklijke Onderofficierenschool. Zoiets zet druk. Zozeer zelfs dat Saffraanberg in plaats van een keer per jaar rekruten inlijft voor het eerst sinds dit schooljaar twee keer inlijft. Waarbij de organisatie mee moet volgen. Infrastructuur, maar evenzeer het organigram. Vernieuwde logementsblokken waren al voorzien tijdens de vorige legislatuur met minister Vandeput. Maar het kader, de instructeurs, moeten nu al dubbel zo hard draaien. “Daarom wil ik ook gefaseerd de instructeurs hier in Saffraanberg belonen met een premie”, beloofde Dedonder.

Leopoldsburg depanneert

Het gaat dus hard in Saffraanberg. Om het concreet te maken, de onderofficierenschool laat dit schooljaar een complete compagnie, zo’n honderdtal leerlingen, hun opleiding volgen in Leopoldsburg. Kwestie van plaats te maken. De instructeurs volgen mee. Luitenant Tim Schonkeren maakt het concreet: “Toen ik hier in 2010 begon waren we met twee compagnies leerlingen per schooljaar. Nu zijn er vier per jaar: twee Nederlandstalige en twee Franstalige en dat twéé keer per jaar.”

Zoiets legt natuurlijk druk op de instructeurs. Vandaar de motivatiepremies. Leidt de kwaliteit van de opleiding daar niet onder? Volgens kolonel Timmie Heyninck, binnenkort directeur vorming van Saffraanberg, is dat niet het geval. “Al wordt de tijd om bij te scholen tussen twee lichtingen in voor onze instructeurs wel kort”, geeft hij toe.