Discussie over laatste rustplaats C-130: Melsbroek of Bevekom?

6/01/2021, 12:17

Er is discussie over de laatste rustplaats van het oudste vrachtvliegtuig van defensie, de C-130. Die maakte 50 jaar lang deel uit van de militaire vloot op de luchthaven van Melsbroek.

Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel waartoe Melsbroek behoort, wil dat het toestel in zijn gemeente blijft, maar minister van Defensie Ludivine De Donder wil de C-130 plaatsen in Bevekom, waar een nieuw legermuseum zou komen.

“Onbegrijpelijk”, zegt burgemeester Kurt Ryon, die vermoedt dat het om een puur politieke beslissing gaat: “Oud minister AndrĂ© Flahaut (PS) wil daar een museum van het leger oprichten, maar dat is pas tegen 2029. En De Donder wil daarvoor de C-130 naar Bevekom krijgen. Maar dat heeft totaal geen zin want daar is geen technieker die kennis heeft van de C-130.”

De burgemeester zal er alles aan doen om het vliegtuig alsnog naar Melsbroek te halen. Intussen is er ook een petitie van vzw Dakota, het documentatiecentrum in Melsbroek, dat bezoekers wil laten rondlopen in het toestel. Er werden al 1.300 handtekeningen verzameld om de C-130 in de Steenokkerse deelgemeente te houden. De C-130’s op Melsbroek worden trouwens vervangen door A400M-toetstellen.