Diplomatiek conflict in Congo met C-130 gevuld met uitrusting Belgische Special Forces

12/06/2017, 12:15
Paracommando's van de special forces group tijdens een defilé
© Defensie

Alle elf Belgische C-130-vrachtvliegtuigen staan momenteel aan de grond door een technisch defect. Een ervan is daardoor in Congo volgens militaire bronnen in een diplomatiek conflict verzeild geraakt. Dat schrijft de krant De Morgen vandaag.

“Er zijn recent problemen geweest met de besturingssystemen van de vliegtuigen”, zegt Laetitia Gérard, adjunct-woordvoerder van Defensie. “Omdat de gevolgen daarvan mogelijk catastrofaal kunnen zijn, hebben we besloten om de C-130’s momenteel aan de grond te houden. Tegen volgende week zou het probleem verholpen moeten zijn.”

Ouderdom

De vastgestelde pannes hebben te maken met de ouderdom van de vliegtuigen. Het Belgische leger nam de C-130’s in 1972 en 1973 in dienst. De opvolgers, zeven Airbus A400M-toestellen, die in 2003 werden besteld, worden niet voor eind 2019 verwacht. Volgens militaire bronnen is een C-130 in Congo door het technisch probleem in een diplomatiek incident terechtgekomen.

Nadat de betrekkingen tussen de EU en Congo de laatste tijd in het slop zijn geraakt – de EU heeft tien dagen geleden sancties uitgevaardigd tegen het Afrikaanse land – zou de Congolese president Kabila Belgische Special Forces opgedragen hebben om op 1 juni het land te verlaten. De elite-eenheid zelf is ondertussen uit het land vertrokken, maar de C-130 die hun tonnen materiaal moest vervoeren staat nu nog door het technisch mankement op de luchthaven van Kindu. Volgens militaire bronnen bevat de lading mogelijk gevoelige communicatieapparatuur. “De bemanning zit al veertien dagen vast op de luchthaven en wordt in de gaten gehouden door Congolese soldaten”, zo is in militaire kringen te horen. Een poging om met behulp van een Frans vrachtvliegtuig de bemanning op te halen, zou tegengehouden zijn door de Congolese overheid. Buitenlandse Zaken wil geen commentaar geven over het diplomatieke incident en verwijst door naar Defensie. De woordvoerders van het leger zeggen niet op de hoogte te zijn van de situatie.

Source: De Morgen