Belgie stuurt 100-tal extra militairen naar luchthaven in Kaboel

23/08/2021, 19:31
4ed4b477-2005-11eb-aae0-02b7b76bf47f
Shares131

Ons land stuurt een 100-tal extra militairen naar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Volgens haar houdt defensie rekening met “alle mogelijke opties” in Kaboel. Ze doelt in de eerste plaats op meer evacuatievluchten tussen Kaboel en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, maar sluit uit ook niet dat Belgische militairen kunnen worden ingezet om mensen veilig op het luchthaventerrein in Kaboel te krijgen.

“We hebben momenteel een 100-tal militairen ter plaatse”, aldus Ludivine Dedonder in “Terzake”. “De vliegtuigen die leeg vertrekken van België naar Islamabad gebruiken we om onze manschappen ter plaatse te versterken. We bereiden ons voor – zoiets doet defensie – en we houden rekening met alle mogelijke opties, samen met onze partnerlanden.”

Betekent dit nu dat ons land actief mensen vanuit de stad naar de luchthaven van Kaboel gaan brengen? “Nu vragen we de mensen om zelf naar de luchthaven te komen, maar alle opties worden bekeken”, houdt Dedonder een slag om de arm. “Het personeel versterken betekent ook vluchten mogelijk maken. Het is in dit kader dat we dit doen.” Als de toestand op een of andere manier zou veranderen, moeten we op het terrein klaar staan om in actie te komen.”

Volgens de minister verloopt de samenwerking met andere landen intussen veel vlotter. “Momenteel hebben we een heel goede samenwerking met de landen die ter plaatse zijn. Op de luchthaven van Islamabad is dat met Denemarken en Nederland. We werken samen met die landen om mensen te evacueren.” Zo hebben Belgische vliegtuigen al Nederlanders en Denen meegenomen, en zijn er ook al Belgen met Nederlandse vliegtuigen meegevlogen.

Ook met de Amerikanen verloopt de samenwerking intussen iets vlotter. “Sinds gisteren verloopt de samenwerking echt goed”, zegt Dedonder. “De eerste dag ging dat inderdaad moeilijk.”

Met de taliban praat ons land niet. “België heeft geen contacten met de taliban”, bevestigt de minister. Is afspraken maken met die taliban dan niet nuttig om meer mensen op een veilige manier tot op het luchthaventerrein te krijgen? Dedonder houdt het bij een “alle opties worden bekeken”.

Hoe dan ook dringt de tijd, want zonder tegenbericht trekken de Amerikaanse troepen op 31 augustus weg, ook vanop de luchthaven in Kaboel. “Het is in functie van die datum dat we ons organiseren”, bevestigt Ludivine Dedonder. “Daarom drijven wij het aantal vluchten op.” Dat betekent desnoods meer dan vier evacuatievluchten per dag tussen Kaboel en Islamabad, zoals nu het geval is. “We moeten een maximaal aantal vluchten inleggen om een maximaal aantal mensen te evacueren, vóór de poorten sluiten.”

Langer blijven in Afghanistan dan de Amerikanen is uitgesloten. “Als de Verenigde Staten vertrekken, zullen andere landen dezelfde beslissing nemen”, zegt Dedonder. Ook ons land blijft met andere woorden niet langer dan de Amerikanen.