Defensie waarschuwt wandelaars: “Blijf weg uit het Schietveld. Militairen oefenen er met scherp”

17/02/2021, 12:00
Schietveld Brasschaat
© Jan Brys
Shares263

Zeer veel wandelaars zoeken in deze tijden de rust op in het Groot en het Klein Schietveld, de immense natuurgebieden aan weerszijden van de Bredabaan in Brasschaat. Maar het Groot Schietveld, dat loopt tot in Brecht en Wuustwezel, is verboden terrein. Een grote actie om de wandelaars er weg te houden, heeft niet het gehoopte resultaat opgeleverd. In dit domein oefenen militairen. Met scherp. In het Klein Schietveld is recreatie wél mogelijk.

Veiligheidsofficier Geert Bouton wijst nog maar eens op het gevaar voor wie zich in het Groot Schietveld zou wagen en doet een harde oproep. “Er wordt met scherp geschoten. We hebben al oefeningen moeten stopzetten of uitstellen omdat er mensen rondlopen. Ik heb al kinderen uit het Schietveld moeten halen. Ik moet nog drie jaar werken en wil het niet meemaken dat er slachtoffers vallen.” Het toegangsverbod wordt dus wel degelijk gecontroleerd.

In het Klein Schietveld dat zich uitstrekt over Brasschaat en Kapellen geldt in principe ook een verbod voor wandelaars en fietsers. “Maar hier hanteren we een gedoogbeleid. Wandelaars en fietsers zijn welkom, maar ze moeten zich aan de regels houden. Die regels zijn zeer duidelijk: blijf op de wandelpaden, hou de hond aan de leiband, hou al het afval bij en stoor militairen niet als ze met oefeningen bezig zijn. We hebben het al meegemaakt dat honden in de rugzakken van de militairen komen snuffelen”, vervolgt Geert.

Smalle paden

“De paden zijn redelijk smal. Wandelaars en mountainbikers kunnen elkaar soms moeilijk kruisen. Dat leidt al eens tot problemen. En ook het respect is soms ver te zoeken. Ook voor het natuurbehoud is dit allemaal nefast. We hebben al klachten gekregen van mensen die zich hier wel aan de regels houden. Er zijn al mensen omver gereden door mountainbikers”, aldus nog Geert Bouton.

Paul Van Malderen uit Kapellen komt quasi elke een wandeling maken in het Klein Schietveld. “Ik tracht de rustige momenten te kiezen. Soms kom ik ook joggen. Het is hier echt prachtig. Ik ga meestal naar stukken waar er minder mensen komen, maar hou me natuurlijk wel aan de regels. Nu is het normaal dat het steeds drukker wordt. Er is het Gunfire Museum met een ruime parking. Er zijn Perron Noord en de cafetaria van de Aëroclub. Dat lokt natuurlijk allemaal volk naar deze site. Soms staan de wagens tot aan de baseballclub geparkeerd, een heel eindje van hier”, zegt Paul.