Defensie trekt veiligheidsmachtigingen van vijftiental militairen in

16/06/2021, 16:00
Belgische militair met verrekijker
© Defensie

Terwijl het debat over de verantwoordelijkheden in de voor Defensie pijnlijke zaak-Conings volop woedt, trekt de zwaar onder vuur liggende militaire inlichtingendienst ADIV volop veiligheidsmachtigingen in van militairen. De militaire vakbonden hebben weet van een vijftiental intrekkingen.

“Sinds begin juni zien we een zorgwekkende toename van het aantal verzoeken om bijstand aan onze leden na een even snelle als verrassende beslissing van ADIV”, zegt Dimitry Modaert, voorzitter van VSOA-Defensie. Een veiligheidsmachtiging is een toelating die militairen krijgen van de militaire inlichtingendienst. Met die toelating mag een militair (in gradaties) confidentiële tot zelfs geheime documenten inkijken en krijgt hij of zij ook toegang tot gevoelige plekken binnen kwartieren.

Bij korporaal Jürgen Conings werd zo’n veiligheidsmachtiging ingetrokken, maar hij bleef vreemd genoeg toch toegang hebben tot het wapendepot als medewerker van de cel Predeployment Training in Leopoldsburg. Die cel bereidt militairen voor op buitenlandse missies. Eerder raakte bekend dat Conings al sinds 2019 bij de militaire inlichtingendienst bekend stond als een “‘potentieel gewelddadige extremist” en dat hij sinds februari 2021 als enige militair zelfs op de terroristenlijst van het OCAD stond. Toch raakte die informatie bizar genoeg niet tot bij zijn superieuren.

“Heksenjacht”

Wakker geschud door de pijnlijke zaak-Conings laat het ADIV nu volop veiligheidsmachtigingen intrekken. Een “tiental” leden van VSOA Defensie heeft de jongste week zo’n schrijven ontvangen. Vijf ervan willen in beroep gaan bij het Comité I. Vijf leden van ACMP, een andere militaire vakbond, vernamen ook dat hun veiligheidsmachtiging ingetrokken is. Zeker vier van de vijf overwegen in beroep te gaan om zo hun dossier te kunnen inkijken en de beslissing eventueel aan te vechten. ACV-Defensie en ACOD-Defensie hebben dan weer “geen weet” van intrekkingen bij hun leden.

Vijftien intrekkingen zijn dus al zeker. Al zal niet elke militair zijn vakbond daarover inlichten en is ook niet elke militair bij een vakbond. Dimitry Modaert van VSOA-Defensie vindt de motivatie voor die intrekking hoe dan ook “vaag”: “De zaak-Conings heeft tekortkomingen aan het licht gebracht, maar dat rechtvaardigt nog geen heksenjacht waarbij militairen met een voorbeeldfunctie zonder onderscheid kunnen gestraft worden.”

Rechts-extremistisch

Na Conings’ vlucht zijn intussen al twaalf militairen met rechts-extremistische sympathieën uit wapendepots geweerd. Ze stonden op een extremistenlijst van het ADIV. Op die lijst stonden zo’n “kleine dertig” namen. Of het hierbij gaat over diezelfde personen die nu hun veiligheidsmachtiging ingetrokken zien, is niet helemaal duidelijk. Naar schatting hebben plusminus 5.000 militairen zo’n veiligheidsmachtiging, al kon Defensie die schatting niet bevestigen. Ook op de vraag hoeveel machtigingen nu precies ingetrokken zijn, kwam er geen antwoord.