Defensie pompt geld in militair domein in Oudenburg: Cyberaanvallen en -terrorisme vallen nooit uit te sluiten

13/05/2021, 17:08
Belgisch leger krijgt steeds meer cyberaanvallen te verduren
Themabeeld - © Defensie

Defensie zal verder investeren in het militair domein in de Clemensheulestraat, in het noorden van Oudenburg. Dat zegt Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) na een vraag aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “De overheid ziet in deze site een belangrijke rol weggelegd in het geval van een cyberaanval”, legt Pillen uit.

De militaire site Schorreweide, ook gekend als Kamp ‘t Pompje, kent een lange geschiedenis. In 1918 werd hier een mechanische steenbakkerij opgericht, in 1961 startte de bouw van een nieuw communicatiekuststation van de Radio Maritieme Diensten (RMD). Deze werden in 2001 overgedragen aan Defensie en de benaming veranderde toen in Radio Communication Services (RCS). De site valt vooral op door de vele radiomasten. Sinds 2013 beschikt het militair domein ook over een hondenopleidingscentrum, dat voordien gevestigd was in Vlissegem bij De Haan.

“Momenteel vervult het de rol van ontvangststation voor alle ‘high frequency’-communicatie van Defensie en de ‘very high frequency’-veiligheidscommunicatie voor de scheepvaart”, zegt Kamerlid Pillen, die ook ondervoorzitter is van de commissie Defensie. “Maar ook in tijden van satellietcommunicatie blijft het belangrijk er geïnvesteerd wordt in dit soort strategische back-upsystemen. Oudenburg speelt met zijn zustersite in Wingene een essentiële rol. Cyberaanvallen en -terrorisme vallen niet uit te sluiten. Kijk maar naar de aanval op internetbeheerder Belnet of op de brandstofpijpleiding in de Verenigde Staten. Defensie wil de Oudenburgse site als alternatief achter de hand houden in tijden van zo’n voorvallen.”

“Concreet werd al geïnvesteerd in het gebouw zelf en de masten werden opnieuw gestabiliseerd”, vervolgt Pillen. “Nu volgt een modernisering van de technische installaties en systemen. Antennes krijgen een compleet nazicht en een aantal radiosystemen wordt vervangen. Dit toont aan dat Defensie gelooft in de rol van de site in Oudenburg in de toekomst.” Op de site werken momenteel negen militairen.

Tewerkstelling

Het stadsbestuur van Oudenburg is opgetogen over de aangekondigde investeringen. “Het militair domein maakt deel uit van de samenwerkingsovereenkomst tussen Defensie en het Agentschap Natuur & Bos (ANB). Die laatste voert het natuurbeheer op het domein, in overleg met het ministerie”, stelt burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld). “Niet alleen naar gespecialiseerde tewerkstelling in de regio is de investering belangrijk, maar ook naar natuurwaarde. Deze poldergebieden zijn onder meer belangrijk om het grondwater zo hoog mogelijk te houden.”

Hoeveel de investeringen precies bedragen, kon Defensie nog niet bevestigen.

Source: Het Laatste Nieuws (Timmy Van Assche)