Defensie onderzoekt hoe Jurgen C. aan zware wapens raakte ondanks vermelding op OCAD-lijst

19/05/2021, 12:24
Beroepsmilitair Jurgen C.

Het kernkabinet boog zich deze ochtend over de klopjacht op een voortvluchtige, zwaarbewapende beroepsmilitair, die eerder bedreigingen uitte aan het adres van Marc Van Ranst. De vraag is hoe de man aan zware wapens raakte, want hij staat op de OCAD-lijst van potentiële extremisten.

De klopjacht is al sinds dinsdag bezig in de buurt van Leopoldsburg, waar Jurgen C. voor het laatst gesignaleerd werd nadat zijn vrouw maandagavond alarm had geslagen omdat hij niet thuiskwam.

Jurgen C. zou gewapend zijn met een raketwerper, een machinepistool en een gewoon pistool. Zijn wagen is dinsdag teruggevonden aan het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, maar hij is nog spoorloos. De politie zet de zoektocht met man en macht verder, onder meer met speciale eenheden en een helikopter.

Het federaal parket, dat het dossier heeft overgenomen van het parket van Limburg, neemt de zaak heel ernstig. Eerder deze maand had de man al amok gemaakt in Leopoldsburg en bedreigingen geuit aan het adres Marc Van Ranst. De viroloog is samen met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht en blijft daar zolang de man niet is gevonden.

Vanwege zijn extreemrechtse gedachtegoed zou Jurgen C. bovendien op een lijst van potentiële extremisten staan bij het antiterreurorgaan OCAD. Dat berichten verschillende media en is bevestigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Onderzoek

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn topministers bespraken de zaak vanmorgen op het kernkabinet. De vraag rijst waarom een beroepsmilitair die al sinds juni 2020 op de lijst van OCAD staat met zware wapens kan rondlopen. ‘Dit wordt verder opgevolgd met Defensie en de veiligheidsdiensten’, klinkt het in regeringskringen.

Bij defensie loopt ook een onderzoek. De militaire inlichtingendienst ADIV beheert mee de OCAD-lijst, dus Defensie had moeten weten dat Jurgen C. erop staat. Blijkbaar werd zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken, maar had hij als schietinstructeur nog toegang tot wapens.

Volgens militaire kringen heeft Jurgen C. een heel arsenaal aan wapens meegenomen uit de kazerne, waaronder een FN P90-machinepistool , een 5.7-pistool en minstens één raketwerper. Onder welk voorwendsel Jurgen C. die wapens meenam, wordt verder onderzocht. ‘Mogelijk zijn die ontvreemd uit de kazerne’, klinkt het vanuit het parlement, waar de zaak ook met de grootste aandacht wordt gevolgd.

Er is ook een afscheidsbrief gevonden. ‘Het gaat om een brief waarin hij dreigt met een aanslag op de structuren van de staat en op verschillende personen’, zegt Eric Van Duyse, de woordvoerder van het federaal parket. De vrees is dat de man onschuldige slachtoffers wil meenemen in de dood. Het parket zou snel met een persbericht komen. Defensie zal later op de dag reageren.

Source: Belga