Defensie koopt 40 mm munitie en enkele gepantserde voertuigen voor de Special Forces

19/07/2020, 10:15
40 mm granaatwerper voor de special forces sfg
© SFG
Shares2.2k

De federale ministerraad heeft het ministerie van defensie gisteren de toestemming verleend om munitie aan te kopen voor een wapen dat binnen het Belgische leger enkel wordt gebruikt door de Special Forces Group (SFG). Zo is zaterdag vernomen uit overheidsbronnen.

Het gaat om munitie voor een 40 mm granaatwerper die zowel op de grond kan worden gebruikt, als kan worden gemonteerd op de Fox RRV-voertuigen (“Rapid Reaction Vehicles”) en de Jacam-vrachtwagens.

Defensie laat weten dat het “40 mm High Velocity (HV) High Explosive Dual Purpose Insensitive Munition Electronic Self Destruction Tracer” en “40 mm HV Target Practice Marking Tracer Insensitive Munitions” wil aankopen. Wat zoveel betekent dat men zowel oorlogsmunitie als blank munitie voor trainingen aankoopt.

Aankoop van 6 gepantserde voertuigen

Vrijdag werd in de ministerraad ook besloten om een eerste schijf van zes gepantserde SUV-voertuigen aan te kopen. Deze SUV’s zijn bedoeld om zowel de special forces als de militaire inlichtingendienst ADIV mee uit te rusten.

Op termijn wil defensie tot maximaal 42 stuks van deze ‘Civilian Armored Vehicles’ (CAV) aankopen. Ze moeten de Toyota Land Cruisers vervangen die voornamelijk worden gebruikt door het detachement veiligheidsagenten (DAS) die instaan voor de bescherming van de Belgische ambassades in gevoelige landen.

Source: Belgian Defence News