Defensie kiest Jankel's “Fox” als vervanger voor verouderde Iltis-jeeps

12/02/2016, 08:03
De
© Jankel

Het Belgische leger heeft gekozen voor de “Fox” Rapid Response Vehicle (RRV) als vervanger voor de inmiddels verouderde Iltis-jeeps. Dat heeft de woordvoerder van minister Vandeput via Twitter bevestigd.

De “Fox” wordt vervaardigd door de firma Jankel Armouring en is een voertuig van het type ‘Light Tactical Vehicle’. Defensie gaat er 108 stuks van aankopen. Het nieuwe voertuig zal voornamelijk worden gebruikt voor situaties waarbij snelheid, autonomie en flexibiliteit centraal staan. Het zijn dan ook vooral de special forces en de paracommando’s die bij Fox RRV baat zullen hebben.

Om de training en logistieke ondersteuning zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, kiest Defensie voor een standaardvoertuig met een open bovenkoetswerk, zodat de inzittenden steeds een goed overzicht van hun omgeving hebben.

Het RRV zal beschikken over de bijbehorende boordbewapening: een middelzware mitrailleur 7,62 mm, een zware mitrailleur 12,7 mm of een automatische granaatlanceerder 40 mm. Verder krijgt het ballistische bescherming tegen kogels, mijnen en andere projectielen. Het RRV kan ook met verschillende radioconfiguraties uitgerust worden.

Defensie wil de nieuwe snellereactievoertuigen al in 2016 in dienst nemen om een deel van de operationele opdrachten over te nemen van de verouderde en onbeschermde Iltis-jeeps.

Source: Belgian Defence News