Defensie haalt special forces weg uit Irak en overweegt ze in te zetten in Afghanistan

16/11/2018, 03:00
Belgian Special Forces in Irak
Belgian and U.S. troops take up positions on a rooftop with a guided-missile launcher, a few miles from the frontline, in the village of Abu Ghaddur, east of Tal Afar, Iraq, Sunday, Aug. 20, 2017. - © Balint Szlanko

Defensie trekt zijn special forces en genietroepen terug uit Irak en onderzoekt of het vanaf september tot 135 extra special forces kan inzetten in Afghanistan. Dat staat in het Plan Operaties dat de ministerraad goedkeurde.

Kersvers minister Sander Loones (N-VA) trok vandaag naar zijn allereerste ministerraad met een belangrijk dossier: het plan met daarin de prioriteiten van Defensie in 2019. Grote koerswijzigingen zitten er niet in.

En eerst dit: onze militairen zijn niet enkel in het buitenland actief. Ze blijven de politie ondersteunen bij hun bewakingsopdrachten, zegt het plan.

De hoofdfocus blijft de strijd tegen terreur en radicalisering, met een inzet in Mali, Niger, Tunesië, Afghanistan en Irak. Maar ook binnen Europa zet ons land militairen in. In de Baltische staten zijn onze troepen aanwezig, samen met andere Europese landen en NAVO-lidstaten, om de Russen eraan te herinneren waar de grens ligt.

Minister Loones (N-VA) benadrukt dat ons land actief blijft in Irak, maar in een andere rol. Nu terreurgroep Islamitische Staat militair sterk is teruggedrongen, zijn er volgens de minister andere profielen nodig op het terrein. Daarom is Defensie al begonnen met de terugtrekking van de special forces en genietroepen – 80 tot 90 militairen – en zal de focus meer liggen op de professionalisering en training van de Iraakse veiligheidsdiensten.

Defensie onderzoekt of onze aanwezigheid in Afghanistan dan weer moet uitbreiden. Daarvoor lopen momenteel fact finding missions in het land. Vandaag is het Belgische leger met 90 militairen actief in Kaboel en Mazar-i-Sahrif, binnen de trainings- en adviesmissie van de NAVO. Dat aantal kan oplopen tot een 220-tal vanaf september volgend jaar. Het aantal en hun takenpakket moeten nog worden overlegd met de toekomstige partners.

Source: Belga