Defensie evacueert 250-tal mensen uit Kaboel

21/08/2021, 21:18
C-130
© Defensie (Sedeyn R.)
Shares158

Zaterdag evacueerde Defensie 248 mensen vanop de luchthaven van Kaboel naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dat gebeurde met drie vluchten met een C-130. Vrijdag en zaterdag werden minstens 108 Belgen, hun familieleden en rechthebbenden geëvacueerd.

Dat is zaterdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie over de evacuatieoperatie ‘Red Kite’ in Afghanistan.

Van de vier geplande vluchten zaterdag kon de eerste niet doorgaan vanwege problemen met de internationale luchtverkeersregels. De drie andere vluchten haalden in totaal 248 mensen op, van wie 91 Belgen.
Op de eerste geslaagde vlucht zaten 57 Belgen en 27 Nederlanders en op de tweede 17 Belgen en 65 Nederlanders. De derde vlucht is inmiddels ook geland in Islamabad.

Vrijdag en zaterdag samen zijn nu in totaal minstens 108 Belgen, hun familieleden en rechthebbenden geëvacueerd. Buitenlandse Zaken is verheugd over het ‘aanzienlijk betere’ resultaat dan vrijdag, toen een eerste C-130 vlucht 16 Belgen uit Kaboel evacueerde en een tweede leeg moest vertrekken.

De geëvacueerden keren zaterdag nog niet terug naar ons land met een Belgisch vliegtuig, maar Defensie zoekt andere oplossingen in Islamabad, zegt viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV).

Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat het twee repatriëringsopties heeft verzekerd bij Air Belgium, dat een A340-vliegtuig ter beschikking van de autoriteiten had gesteld, naast de door Defensie ingezette middelen.

Intussen zijn 34 uit Afghanistan afkomstige Belgen zaterdag rond 15.30 uur met een Nederlands vliegtuig aangekomen in Schiphol. Zij zijn met een bus onderweg naar de kazerne van Peutie, bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op de persconferentie.

Zondag staan vier evacuatievluchten tussen Kaboel en Islamabad op het programma.

Luchthaven moeilijk bereikbaar

Ondertussen blijft het bijzonder moeilijk om op de luchthaven te geraken. Een tweet van collega Henk Dheedene:

Niet alle Belgen op de evacuatielijst geraken binnen. De Tijd sprak zaterdagmiddag met een Afghaanse mensenrechtenactiviste die werkt voor een Belgische NGO en ook groen licht kreeg om het land te verlaten met een Belgische vlucht. Ze is zaterdagnamiddag aan haar derde poging toe om de luchthaven te bereiken.

‘Gisteren stond ik er van ’s morgens tot negen uur ’s avonds. Er werd geschoten en traangas gebruikt. Vanmorgen stond ik er weer vanaf zes uur, maar de toegang was gewoon afgesloten’, zegt ze. Op een foto die ze stuurde is een mensenmassa te zien die staat te drummen richting de ingang. Iets verder staat een collega te zwaaien met een Belgisch vlagje in de hoop uit de massa gepikt te worden. Tevergeefs.

Zaterdagmiddag onderneemt ze een nieuwe poging. ‘In tegenstelling tot ons hebben de meeste mensen die hier aanschuiven geen papieren die hen in aanmerking doen komen voor een evacuatie. Zij versperren dus de weg van zij die wel mogen vertrekken. Vanop een afstand kunnen de militairen niet zien wie wel en wie geen documenten heeft.’

Buitenlandse Zaken blijft proberen de aanwezige Belgen en rechthebbenden te bereiken, maar sommigen hebben ervoor gekozen om niet gerepatrieerd te worden omdat ze niet kunnen worden geëvacueerd met de mensen die zij zouden willen, zoals familieleden, zo meldde het persbureau Belga.

Verenigde Staten

Dat het voor heel wat buitenlanders en Afghaanse medewerkers van de geallieerden moeilijk en gevaarlijk blijft om de luchthaven te bereiken, blijkt ook uit reisadvies dat de Amerikaanse overheid naar landgenoten in Kaboel stuurde.

‘Vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s in de omgeving van de luchthaven, raden we Amerikaanse burgers momenteel aan niet naar de luchthaven te komen tenzij u daartoe instructies ontvangt van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse overheid’, klonk het.

Tijdens een persconferentie vrijdagavond had Amerikaans president Joe Biden verzekerd dat alle Amerikanen een veilige doorgang naar de luchthaven gegarandeerd is. ‘We hebben daarover afspraken gemaakt met de taliban. Wie een Amerikaans paspoort kan voorleggen aan een checkpoint van de taliban, mag door.’