Defensie biedt excuses aan voor brand op militair domein: “Onderzoek en lessen trekken voor de toekomst”

24/04/2021, 08:00
Brand groot schietveld 11 genie
Shares232

Niet minder dan 500 hectare natuurgebied gingen vrijdag in vlammen op na de brand op het Groot Schietveld op het grondgebied van Brecht en Wuustwezel. De brand werd veroorzaakt door militaire oefeningen. Defensie biedt in een verklaring haar excuses aan.

De brand brak vrijdag iets na 9 uur uit na een oefening. “Vrijdagochtend brak er brand uit op het militaire domein in Brecht, tijdens een schietoefening van het 11e bataljon genie. Na meerdere uren vechten tegen de vlammen, is de situatie nu onder controle”, klinkt het in een mededeling van Defensie vrijdagavond. “De militairen ter plaatse riepen vanmorgen snel de hulp in van de brandweer. Het vuur verspreidde zich echter over het hele schietveld en veroorzaakte zware rookontwikkeling.”

Al snel werd het provinciale rampenplan van kracht, maar dat werd omstreeks 23 uur vrijdagavond terug afgeschaald naar het gemeentelijk rampenplan. Als voorzorgsmaatregel werden enkele huizen in de omgeving van het militaire domein ontruimd. Brandweerlieden en twee Nederlandse CHINOOK alsook bulldozers van 11 Genie werden te hulp geroepen. “Wij betreuren de schade die de vlammen hebben aangericht, maar zijn opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen”, klinkt het nog bij Defensie.

Ze bieden ook openlijk verontschuldigingen aan. “Defensie verontschuldigt zich bij de bevolking voor het ongemak dat de brand heeft veroorzaakt en dankt de Belgische en Nederlandse brandweer, het leger en allen die bij de bestrijding van de brand hebben geholpen. Er zal een onderzoek worden ingesteld om de precieze oorzaken vast te stellen en om nuttige lessen te trekken voor de toekomst.”