De nieuwe F-35 wordt pas over een paar jaar geleverd maar N-VA trekt debat opvolger al op gang

24/03/2021, 08:00
België koopt de Amerikaanse F-35A Lightning II van Lockheed Martin
Shares106

Terwijl de eerste Belgische F-35 pas over een paar jaar geleverd wordt, wil N-VA dat er al nagedacht wordt over de Europese opvolger.

“De ontwikkeling van nieuwe Europese gevechtsvliegtuigen is een trein die we niet mogen missen”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Buys­rogge. De aankoop van de F-35 werd in 2018 afgerond door Steven Vandeput (N-VA), toen minister van Defensie. Buysrogge herinnert nu aan de 369,2 miljoen euro die de regering toen overhield door een korting die Lockheed Martin gaf op de F-35, en waarvan ze beloofde die te gebruiken als ­instapsom om mee aan te sluiten bij de ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig van de ‘zesde generatie’.

“Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een team aangesteld om mee na te denken over de actualisering van de Strategische Visie. Daar moet dit onderdeel van uitmaken”, zegt Buysrogge. “Niet alleen op militair vlak is het erg belangrijk om van in het ­begin betrokken te zijn, maar ook voor de gunstige neveneffecten op onze economie en als stimulans voor innovatie.” N-VA wil dat de zaak ook aan bod komt in het parlement.

Pas in 2025 komen er F-35’s naar België en het is de bedoeling dat daar tot 2058 mee gevlogen wordt. Politiek gezien is dat nog lichtjaren ver weg. Is het zinvol om er nu al engagementen over aan te gaan? Hebben we dan überhaupt nog wel nood aan gevechtsvliegtuigen? Volgens sommige partijen, ook binnen de meerderheid, is dat nu al niet meer het geval.

‘Als we deel willen uitmaken van de landen die het volgende Europese gevechtsvliegtuig maken, moeten we nu bewegen’