Dak Legermuseum gaat deels vliegen door storm Ciara

10/02/2020, 12:16
Een van de hallen in het Legermuseum te Brussel

De storm Ciara heeft ook op maandag nog impact op de Brusselaars. Een deel van het dak van het Legermuseum zou maandagvoormiddag zijn weggevlogen. Dat meldt Bruzz.

Over een oppervlakte van 10 meter op 10 meter zijn er zinkplaten op het dak van het Legermuseum gaan vliegen met de wind. Dat wordt bevestigd door Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer: “Alle platen die nog kunnen wegvliegen zullen verwijderd worden”.

Onder de platen bevindt zich wel nog een onderdak. De brandweer zal de ontstane openingen afdekken, zodat eventuele neerslag geen schade kan veroorzaken in het museum. “De stormschade situeert zich vooral in de Bordiauhal van het museum, waar sinds mei vorig jaar de prestigieuze tentoonstelling ‘Oorlog. Bezetting. Bevrijding’ loopt over het einde van de Tweede Wereldoorlog”, meldt Franky Bostyn van het War Heritage Institute.

De Regie der Gebouwen, eigenaar van het complex van het Jubelpark, heeft al een aannemer aangesteld om de nodige herstellingen uit te voeren. Op de daken van de musea in het Jubelpark worden momenteel renovatiewerken uitgevoerd. Een deel van het dak van het Legermuseum zal in de toekomst ook nog aangepakt worden. “De stormschade brengt de elders voorziene dakrenovaties niet in het gedrang. Deze situeren zich in de luchtvaarthal, waar de schade door de storm beperkt is gebleven”, aldus Bostyn.

Het museum is gelukkig sowieso gesloten op maandag, alsook het nabijgelegen Museum voor Kunst en Geschiedenis. Autoworld, dat tegenover het Legermuseum, blijft evenwel open vandaag.

Belgian Defence News, Bruzz