Burgemeester van Hotton wil leger inzetten om mondmaskerplicht te controleren

8/08/2020, 10:00
Belgische militairen met mondmasker
© Army
Shares2.7k

Jacques Chaplier, de burgemeester van de Waalse gemeente Hotton nabij Marche-en-Famenne, pleit voor een tussenkomst van het leger om het dragen van het masker op straat af te dwingen. Hij stuurde een brief aan de gouverneur van de provincie Luxemburg, maar die reageert zeer terughoudend.

“Kan de gouverneur niet overwegen om het leger te mobiliseren om de hotspots te controleren ter ondersteuning van de politie, administraties en burgemeesters?”, zo schrijft  de burgemeester afgelopen vrijdag in een brief aan het kabinet van de gouverneur van de provincie Luxemburg

Provincie reageert terughoudend

Chaplier betreurt het gebrek aan respect voor de hygiëneregels op bepaalde druk bezochte plaatsen in zijn stad. “Het is warm, mensen trekken kleding uit zodra er een beetje water is en maken van de gelegenheid gebruik om het masker af te doen. De politie is echter niet voldoende om een ​​continue aanwezigheid ter plaatse te garanderen. ”

De provinciale autoriteiten hebben hun bedenkingen al kenbaar gemaakt aan de burgemeester van Hotton. “De gouverneur kan het leger opeisen in geval van een provinciale of gemeentelijke crisis. Maar in dit geval is het een federale crisis ‘, wordt ons verteld in het kantoor van de gouverneur. ‘Je hebt ook de instemming van de generale staf en de minister van Defensie nodig. Ten slotte is de eerste voorwaarde dat alle civiele middelen uitgeput moeten zijn. ‘ Het kantoor van de gouverneur stuurde het verzoek desalniettemin door naar de provinciale militaire commandant.

Source: Belgian Defence News, Belga