Britse SAS-soldaat gebombardeerd tot nationale held na gedurfde solo-reddingsmissie in Kenia

18/01/2019, 12:44
Brits SAS-soldaat gebombardeerd tot nationale held na gedurfde solo-reddingsmissie in Keniae

Who Dares Wins. Dat is het motto van de Britse Special Air Service (SAS), de meest gespecialiseerde militaire eenheid ter wereld. En dat is precies wat een van haar soldaten deze week ter harte nam bij een terroristische aanval op een luxehotel in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De man had geen dienst, maar zag wat er gebeurde en handelde onmiddellijk. En daarbij volgde hij 3 dodelijke principes.

De aanslag gebeurde dinsdag. Gewapende leden van de islamitische terreurgroep Al Shabaab vielen toen het chique Dusit-hotel binnen. Uiteindelijk kwamen 21 mensen om het leven, waaronder een Brit en een Amerikaan. Ook 5 leden van de groep terroristen werden gedood.

Dodentol

De dodentol had echter nog hoger kunnen zijn, ware het niet voor een Brits SAS-soldaat. Hij bleek bij het doen van boodschappen de aanval opgemerkt te hebben, was naar zijn wagen gerend om zijn aanvalsgeweer, zijn revolver en zijn gevechtsmes te halen en ging meteen tot actie over.

In zijn kogelvrije vest, jeans en met een bivakmuts over zijn hoofd drong hij in zijn eentje het hotel binnen en probeerde hij zo veel mogelijk mensen in veiligheid te brengen. Tegelijk nam hij ook de terroristen onder vuur. “Hij zal er ongetwijfeld een aantal gedood hebben”, aldus een SAS-veteraan die in de Britse krant Daily Mail toelichting gaf bij het heldhaftige gedrag van zijn collega. “Zijn handelen verbaast me niet. Hij is hiervoor getraind, zowel fysiek als mentaal.”

Die training is echt slopend, als we Harry McCallion mogen geloven. “Het is de hel”, vertelt hij. “We zijn gewend aan pijnlijke, zenuwslopende en fysiek afmattende situaties. We weten allemaal heel goed wat levensbedreigend gevaar is, want we hebben er allemaal oog in oog mee gestaan.”

Voor hemzelf was dat toen hij met de Zuid-Afrikaanse speciale eenheden in Mozambique was en ze in een hinderlaag liepen van de rebellen. “Terwijl ik tussen de bomen rende, probeerde ik om een van hen neer te schieten, maar ik werd zelf geraakt in mijn dij. Ik slaagde er uiteindelijk in om mijn aanvaller te doden en bekeek hoe erg de schade aan mijn been was. Ik kon nog moeilijk staan en gaf mezelf een inspuiting met een verdovingsmiddel. Vervolgens brak de hel los. Uiteindelijk werden we achtervolgd door de bossen, ik met een kogel in mijn been en een rugzak van meer dan 30 kilo op mijn rug. Pas twee dagen later werden we geëvacueerd.”

Selectieprocedure

Dat is het soort situaties waar tijdens de opleiding ook op geoefend wordt. De selectieprocedure voor die opleiding duurt 5 maanden. Er zijn twee instapmomenten per jaar, waar maar 1 op de 10 deelnemers voor slaagt. Eén van de proeven is een tocht van 65 kilometer die in één keer en binnen een bepaalde tijd afgelegd moet worden. De soldaten dragen daarbij een rugzak van bijna 30 kilogram, een geweer en hun eigen water. “Het is niet voor zwakkelingen en het kán dodelijk zijn”, aldus McCallion. “Er kwamen al kandidaten om het leven, die doodvroren in de winter of stierven onder de loodzware zomerzon.”