Bezorgdheid over komst F-35 groeit: buurtbewoners vrezen meer geluidsoverlast

27/03/2021, 09:00
België koopt de Amerikaanse F-35A Lightning II van Lockheed Martin
Shares330

De mogelijk grotere geluidsoverlast door de F-35 kwam donderdagavond ter sprake tijdens de Bocholtse gemeenteraad. Nieuwe Unie is verontrust en vraagt een breed overleg met vliegbasis Kleine-Brogel. “De bevelhebber van de vliegbasis is op de hoogte van onze bezorgdheden en volgt deze online gemeenteraad”, reageerde burgemeester Stijn Van Baelen (Via).

Uit ervaring weten ze in Kaulille en omgeving dat er lawaai is als je dicht bij een vliegbasis woont. “De Kaulillenaren hebben leren leven met de vliegbasis in de buurt en het lawaai van opstijgende en dalende F-16’s”, opent raadslid Jos Vanmontfoort (NU). In 2019 bond onafhankelijk raadslid en voormalig NU schepen Mia Croonen de kat de bel al eens aan. Toen ving ze bot. “Kaulille ligt precies onder de aanvliegroute voor het landen en opstijgen. Onze kleinkinderen worden dagelijks geconfronteerd met dat hels lawaai. Met de komst van de F-35 wordt het alleen maar erger. Het is tijd om klare wijn te schenken.”

Een reportage begin maart op NPO1 over geluidsoverlast door de F-35 JSF (Joint Strike Fighter, nvdr.), trok de aandacht van menig Kaulillenaar. “Een opmerkelijke vaststelling was dat de F-35 meer lawaai maakt dan verwacht. Dat zorgde in Nederland, Denemarken en ook Noorwegen reeds voor toenemende klachten”, zegt Vanmontfoort.

De toestellen zijn aangekocht en zullen gedeeltelijk naar de vliegbasis van Kleine-Brogel komen. “De vervanging van de F-16 door de F-35 zal stelselmatig gebeuren vanaf 2027. Daar kunnen we niets meer aan veranderen”, aldus Vanmontfoort. Het raadslid vraagt wel een breed overleg met Vliegbasis Kleine-Brogel, de stad Peer, de gemeenten Oudsbergen en Houthalen-Helchteren waar het militair schietterrein ligt en het Limburgse provinciebestuur. “Niets doen is geen optie. De leefbaarheid van Kaulille en de omliggende gemeenten is belangrijk. De F-35 moet binnen de geluidsnormen blijven”, verduidelijkt Jos Vanmontfoort.

Ook raadslid Geusens (BB) roept op tot alertheid: “Mogelijk is dit een gevecht van David tegen Goliath. De Nederlandse geluidsmetingen, tot 120 DBA, geven duidelijk aan dat er een probleem is.” Het raadslid wijst erop dat eventuele geluidsmetingen best door specialisten gebeuren.

Burgemeester Stijn Van Baelen deelt de ongerustheid en beklemtoont dat overleg en openheid belangrijk zijn. “De basis, met name de bevelhebber Kolonel Poesen, kent de bezorgdheden. Hij volgde daarom ook deze online gemeenteraad. Kolonel Poesen en Kapitein Knokaert worden uitgenodigd om de nieuwe situatie met de F-35 toe te lichten en uw vragen te beantwoorden tijdens een bijzondere gemeentelijke commissie”, besluit burgemeester Van Baelen. Wordt zeker vervolgd.