Belgische special forces luiden alarmbel: "nabestaanden moesten lange juridische strijd voeren bovenop verlies van hun zoon"

26/01/2020, 12:02
Belgische special forces in actie
© Defensie

Een boodschap van de Belgische special forces, bekend van ‘Kamp Waes’, gaat de jongste dagen viraal. In een bericht op hun facebookpagina trekken ze aan de alarmbel en klaagt de elite-eenheid een onrechtvaardigheid aan waarmee niet alleen zijzelf, maar ook andere militaire eenheden alsook politie en brandweer mee te kampen krijgen.

Door de eigenheid van hun werk, met alle gevaren en gepaarde risico’s van dien, is het voor de elitesoldaten zeer moeilijk tot onmogelijk om een levens- en of schuldsaldoverzekering te vinden die de risico’s van hun werk dekt. Vinden ze die wel, dan zijn de premies vaak torenhoog en onbetaalbaar zo stellen ze.

Lange juridische strijd

Dat bleek ook toen de eenheid een tweetal jaar teug een van hun leden verloor in een dodelijk parachuteongeval. ‘De nabestaanden zagen zich gedwongen om, bovenop het verlies van hun zoon, een lange juridische strijd te voeren tegen de verzekeringsmaatschappijen om de uitkering te krijgen waar zij recht op hadden.’

‘De beslissing over het toekennen en uitkeren van levensverzekeringen of schuldsaldo verzekeringen mag niet meer afhangen van de willekeur van de privé sector. Nabestaanden van zij die bereid waren hun leven te geven voor de maatschappij, weduwen en wezen, hebben recht op garanties van de overheid.’

De militairen van de Special Forces Group, die samen met de paracommando’s het Special Operations Regiment vormen, richten zich in hun bericht dan ook specifiek naar de verschillende politieke partijen en roepen hen op tot steun.

Het aangekaarte probleem is intern al langer bekend. “Defensie heeft ondertussen concrete voorstellen uitgewerkt, maar deze oplossingen vragen politieke steun.” zo stellen ze.

De hoogdringenheid van de materie mag wel blijken uit de recente incidenten in Mali. Afgelopen maand raakten bij twee explosies al een handvol Belgische militairen gewond. Ook sommigen onder hen zullen allicht te maken krijgen met weigerachtige verzekeringsmaatschapijen.

Source: Belgian Defence News