Belgische para’s kwaad op AfricaMuseum omdat ze als onderdrukkers van Congo te kijk worden gezet

17/07/2020, 08:03
Belgische paracommando's in Stanleyville
Een eenheid Belgische paracommando’s die in 1964 in Stanleysted meehielp aan de redding van duizenden gijzelaars.
Shares893

Een vereniging van (voormalige) paracommando’s en militairen is kwaad op het AfricaMuseum in Tervuren en eist dat één van de kunstwerken in het museum wordt weggehaald. “We worden afgeschilderd als de onderdrukkers van Congo, terwijl we alleen maar mensen probeerden te redden.” Het AfricaMuseum geeft hen gelijk, maar is toch niet van plan het kunstwerk weg te halen.

De open brief werd ondertekend door zeven verenigingen, die stuk voor stuk klinkende namen hebben. Denk maar aan het Koninklijk Verbond der Ridders met Zwaarden, de Koninklijke Kring der Oud-Officieren van de Afrikaanse Veldtochten, de Belgische Vereniging van Veteranen en Compagnons van de Ommegang en de Koninklijke Unie van de Koloniale Verbroedering… Het gaat om vzw’s die tussen de honderd en de drieduizend leden hebben, grotendeels (voormalige) paracommando’s en militairen die nog in Congo actief zijn geweest.

Allemaal zijn ze kwaad op het AfricaMuseum, waar sinds februari een nieuw kunstwerk staat dat een “tegenbeeld” moet vormen tegen de kolonialistische kunst in de bekende rotonde van het museum. Op dat werk staat een gewapende militair afgebeeld met daarbij de tekst: “Een Belgische paracommando in Stanleystad in 1964 tijdens de onderdrukking van de Simba-rebellen. De onafhankelijkheid van Congo in 1960 maakte allesbehalve een einde aan de interventies van buitenaf”.

En dat vinden de para’s niet kunnen. “Schandalig”, zegt Michel Neyt, een 84-jarige ex-parachutist die erbij was in 1964 en nu optreedt als woordvoerder van de verenigingen. “Die tekst is bijzonder misleidend, kwetsend en een aantasting van alle toenmalige para’s. We worden afgeschilderd als onderdrukkers, terwijl we alleen maar mensen wilden redden. Onze humanitaire actie gebeurde trouwens met de goedkeuring van zowel de Belgische als de Congolese regering. Wij eisen dat die tekst weggehaald wordt.”

Bruno Verbergt, operationeel directeur van het museum, geeft de para’s gelijk. “Zij werden indertijd ingeschakeld tijdens een van de grootste gijzelingsacties uit de geschiedenis en hebben duizenden mensen uit handen van de rebellen gered. We begrijpen dan ook dat de para’s – en zeker ook de nabestaanden van de twee militairen die tijdens de actie gesneuveld zijn – gekwetst zijn.”

Maar toch blijft het werk hangen. “We krijgen al jaren kritiek op de koloniale beelden in onze rotonde. Racistisch, te westers, te stereotiep tegenover het kleine, arme negertje… Het liefst van al zouden we ze allemaal weghalen, maar dat mag niet, want het gaat om beschermde monumenten. Lees verder op het Nieuwsblad.