Belgische leger kan aan de slag met virtuele training

12/12/2015, 12:00
Belgisch leger koopt Virtual Battlespace 3 (VBS3)

Het Belgischr leger heeft maandag de nodige licenties verworven om van start te kunnen gaan met de virtuele simulatiesoftware ‘Virtual Battlespace 3’ (VBS3). Dat meldt Bohemia Interactive Simulations, eigenaar van het simulatieprogramma.

“Wij zijn verheugd om de Belgische defensie te mogen verwelkomen in de erg actieve groep van Europese landen die VBS3 gebruiken voor militaire training” zei Pete Morrison, co-CEO van Bohemia Interactive eerder deze week in een persbericht. Daarmee staat voor het leger het licht op groen om de software te kunnen gebruiken in verschillende van zijn opleidingscentra verspreid over het land.

VBS3 is een virtueel trainingsprogramma dat ontworpen werd om militairen specifieke procedures in te laten oefenen. Ze leren bijvoorbeeld hoe bepaalde situaties te analyseren, om er vervolgens goed op te kunnen reageren. De simulator laat ook toe om situaties op te zetten die normaliter niet mogelijk zouden zijn wegens gebrek aan financiële en materiele middelen dan wel door tijdsbeperkingen of gepaarde veiligheidsrisico’s.

“VBS3 geeft ons de mogelijkheid voor tactische training op sectie- en pelotonsniveau in een Joint & Combined Arms-omgeving. Zo kunnen bijvoorbeeld voorwaartse waarnemers, gevechtsgenie, piloten en vele anderen rechtstreeks samenwerken met kleine gevechtseenheden”, zegt majoor Jan Vandamme, chef van het Simulation Center Land in Leopoldsburg.

Met de aankoop van de software is een budget van zo’n 600.000 euro gemoeid. Dat maakte defensie eerder dit jaar bekend. Begin volgend jaar al gaan de eerste simulatietrainingen van start.

Source: Belgian Defence News