Belgische kolonel op post in Parijs terugroepen wegens te nauwe contacten met de Russen

9/04/2021, 07:00
Belgische Jigsaw camo met NATO-OTAN embleem
Shares111

Een kolonel van het Belgisch leger is teruggeroepen van zijn post als defensieattaché in Parijs, omdat hij te nauwe contacten onderhield met Russische diplomaten. Dat schrijft Le Soir, en is bevestigd aan het Nieuwsblad.

De Waalse militair vroeg in 2019 en 2020 aan enkele Russische diplomaten of ze zijn zoon konden helpen bij zijn studies. Die zoon wou hen graag interviewen.

Toen de veiligheidsdiensten van het leger dit e-mailverkeer ontdekten, werd de veiligheidsmachtiging van de kolonel ingetrokken. Voor zover bekend heeft de man geen geheimen gelekt. Maar de overheid oordeelde dat hij zich kwetsbaar had opgesteld, en dat de Russen een tegenprestatie konden eisen. Er was een vertrouwensbreuk. De man werd prompt teruggeroepen uit Parijs.

“Het gaat om een beslissing van het Comité I, wegens een gebrek aan integriteit en discretie”, zegt Cédric Maes, woordvoerder van Defensieminister Ludivine Dedonder (PS).

De kolonel ging in beroep, maar heeft onlangs ongelijk gekregen. Hij kreeg een andere functie binnen het Belgisch leger.

Source: Nieuwsblad