Belgische F-35-piloten zullen in Arizona worden opgeleid

3/11/2019, 03:27
Belgische F-35-piloten zullen in Arizona worden opgeleid
© JetPhoto

Vanaf 2023 zullen de Belgische militairen die met het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 zullen werken, hun opleiding krijgen in de Amerikaanse staat Arizona. Dat heeft de nieuwe Amerikaanse minister voor de Luchtmacht, Barbara Barrett, bevestigd.

De generale staf van Defensie heeft vorige week van de Amerikanen de bevestiging gekregen dat de Belgische militairen – piloten en technisch personeel – samen met hun collega’s uit een tiental andere landen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Luke, nabij Phoenix, zullen opgeleid worden.

Minister Barrett maakte vorige week bekend dat de basis weerhouden was als “kandidaat om op lange termijn een Belgische trainingseenheid te ontvangen” om ze vertrouwd te maken met het jachtvliegtuig. België kocht vorig jaar 34 F-35’s voor een bedrag 3,8 miljard euro. De toestellen worden tussen 2023 en 2030 geleverd.

Luke Air Force Base zou de Belgische eenheid vanaf 2023 kunnen ontvangen. De basis huisvest een zestal eenheden die de omschakeling van de F-16 naar de F-35A maken. “Gezien de infrastructuur van Luke en de ervaring in de opvang van internationale klanten van de F-35, is de basis erg goed geplaatst om een optimale trainingsomgeving aan onze Belgische bondgenoten te kunnen leveren”, aldus Barrett. “Ons partnerschap met België heeft een historisch belang en zal vitaal zijn voor onze collectieve toekomst”, voegde ze eraan toe.

Source: Belga