Belgische F-16's worden een jaar lang ingezet boven Irak en Syrië

9/06/2020, 02:22
Belgische F-16 piloot in cockpit

De Kamercommissie Landsverdediging heeft dinsdag haar steun uitgesproken voor de inzet van Belgische gevechtsvliegtuigen boven Irak en Syrië, op vraag van de internationale coalitie. Vier vliegtuigen zouden vanaf oktober een jaar lang naar de regio worden gestuurd om de strijd aan te gaan met terreurgroep IS. De operatie is goed voor de inzet van zowat honderd militairen.

Ons land maakt deel uit van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die nu al bijna zes jaar strijdt tegen Islamitische Staat. De terreurgroep verloor dan wel haar zelfuitgeroepen kalifaat, maar splintergroepen plegen nog altijd aanslagen in de regio. België stuurde al tweemaal F-16’s naar de regio, maar beperkt de inbreng zich momenteel tot de inzet van enkele experten en verbindingsofficieren. De VS dringen sinds vorig jaar aan op een grotere militaire inspanning.

In principe kan de regering hier alleen over beslissen, maar het is wel meer en meer de gewoonte om het parlement te betrekken bij beslissingen over de inzet van militairen in het buitenland. Bovendien beschikt de regering van premier Sophie Wilmès (MR) niet over een parlementaire meerderheid. Groen licht van de Kamer is dus geen overbodige luxe.

Robuust mandaat

De Kamercommissie Landsverdediging keurde het resolutievoorstel dat de regering oproept om de missie op te starten dinsdagmiddag goed. Het voorstel kreeg de steun van meerderheidspartijen MR, Open Vld en CD&V, net als van N-VA en Vlaams Belang. Ecolo-Groen, sp.a en PS stemden tegen, op een onthouding van André Flahaut na. Volgens hen bestaat er geen robuust internationaal mandaat voor een militair ingrijpen boven Syrië. De PVDA is dan weer principieel tegen een militaire interventie gekant en stemde dus ook tegen.

Vier F-16’s

Het resolutievoorstel stond vorige week al eens op de agenda in de Kamercommissie Landsverdediging, maar raakte toen niet gestemd omdat verschillende fracties amendementen indienden. Dinsdag lukte het wel. Dat betekent dat er vanaf oktober in principe vier Belgische F-16’s naar de regio zouden worden gestuurd, samen met een detachement van ongeveer 95 militairen. De missie zou ongeveer een jaar duren en de Belgen zouden vooral ingezet worden voor de ondersteuning van grondtroepen en de uitvoering van verkenningsvluchten. De gevechtsvliegtuigen zullen gestationeerd zijn in Jordanië, maar er zouden ook vier militairen naar het Amerikaanse commandocentrum in Qatar worden gestuurd.

Het voorstel van resolutie verhuist nu naar de plenaire Kamer. Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) drong eerder al aan op een definitieve beslissing voor juli.

Source: Belga