Belgische F-16’s ‘nodig voor Irak’

21/11/2019, 09:51
Belgisch F-16 gevechtsvliegtuig van de luchtmacht in Kleine-Brogel
© Defensie

De uittredende regering overweegt weer F-16’s naar het Midden-Oosten te ­sturen. Dat bevestigde de legerleiding in het federaal parlement.

‘In Irak zijn nog grondtroepen die luchtsteun nodig hebben.’

Het idee is midden 2020 een viertal F-16’s te stationeren op de luchthaven van Azraq in Jordanië. Die deed al dienst als uitvalsbasis voor de Belgische luchtmacht. De afgelopen jaren nam België deel aan de internationale luchtoorlog tegen IS. Vanuit Jordanië voerden Belgische F-16’s bijna 1.000 missies uit tegen de terreurgroep in Irak en Syrië. “Er is nog altijd een vraag vanuit Irak en de internationale coalitie voor luchtsteun.

Het gaat om twee soorten opdrachten: het bijstaan van grondtroepen en verkenningsvluchten. Het is duidelijk dat deze opdrachten minder intensief zijn dan die uit het verleden”, liet de legerleiding woensdag weten tijdens een zitting in het federaal parlement.

Terugkeer zinvol

Tegelijk werd benadrukt dat een terugkeer van de Belgische F-16’s naar het Midden-Oosten wel zinvol kan zijn. “In Irak zijn nog altijd grondtroepen die luchtsteun nodig hebben”, ­aldus de legerleiding. De situatie in Syrië is sinds de Turkse invasie van het noordoosten veel minder duidelijk. Of België ook daar zal vliegen, blijft open. “We volgen de situatie op de voet.”

De meeste partijen eisen dat het federaal parlement zich kan uitspreken over een nieuwe ontplooiing in het Midden-Oosten. De uittredende regering heeft, zonder een meerderheid en in een periode in lopende zaken, onvoldoende democratisch draagvlak om dit soort gevoelige beslissingen te maken, redeneerden onder meer N-VA, Groen en sp.a tijdens de zitting.