Belgische F-16’s kunnen komende 3 jaar ingezet worden in snelle reactiekracht van de NAVO

26/03/2021, 16:57
F-16 gevechtsvliegtuig van de Belgische luchtcompnent tijdens opstijgen
© Defensie
Shares133

De luchtcomponent van het Belgische leger heeft het bekwaamheidscertificaat gekregen om de komende drie jaar met zes F-16’s deel te nemen aan de snelle reactiekracht NATO Response Force (NRF). Dat is uit militaire bron vernomen.

Een internationaal team van NAVO-evalueerders kende het certificaat woensdag toe tijdens een bezoek aan de luchtmachtbasis van Florennes, de thuisbasis van de tweede tactische wing en de twee escadrons van jachtbommenwerpers.

Het evaluatieproces werd begin 2019 opgestart met voorbereidings- en evaluatieoefeningen op de basis van Florennes. In mei 2020 was een oefening gepland in Florennes onder toezicht van de generale staf van de geallieerde luchtmacht (Aircom), maar die werd door de coronacrisis vervangen door een “meer modulaire” aanpak, gedeeltelijke nationale evaluaties, die door Aircom gevalideerd werden.

Tijdens het bezoek woensdag in Florennes had het NAVO-evaluatieteam de focus gelegd op de kennis van de piloten en hun individuele reactie op CBRN-incidenten (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair), en de controle van de reactiecapaciteit van de F-16’s in QRA (Quick Reaction Alert).

De evaluatie werd succesvol afgerond en de Luchtcomponent kreeg een NRF-certificaat voor een periode van drie jaar, meldde Defensie op de sociale media.

Source: Belga