Belgische F-16’s in Jordanië zijn operationeel

5/10/2020, 14:05
F-16 belge
Shares857

Sinds zaterdag zijn de Belgische F-16’s in Jordanië operationeel. De gevechtsvliegtuigen zullen gedurende een jaar opereren boven Irak en een deel van Syrië in het kader van de operatie ‘Inherent Resolve’ (OIR) van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De Belgische F-16’s voeren drie soorten opdrachten uit, meldt Defensie op zijn website. Het gaat om bescherming van de coalitietroepen op de grond, verkenningsopdrachten en precisieaanvallen op troepen van IS. “Hun operatiezone is Irak en een klein deel van Syrië dat niet onder regeringscontrole staat”, klinkt het.

De Belgische regering zette op 26 juni het licht op groen voor de operatie, die opnieuw ‘Desert Falcon’ heet en een jaar zal duren. De F-16’s vertrokken vorige week dinsdag 29 september op de luchtmachtbasis Florennes. Na een vlucht van vijf uur kwamen ze aan op de luchtmachtbasis in Jordanië. Na een voorbereiding zijn de toestellen sinds 3 oktober helemaal operationeel, klinkt het. Een detachement van zowat 125 militairen ondersteunt de inzet van de gevechtsvliegtuigen.

België stuurde al tweemaal eerder gevechtsvliegtuigen naar de regio. De VS drongen al sinds vorig jaar aan op een grotere militaire inspanning van ons land. De hernieuwde inzet zou nodig zijn om een heropflakkering van IS tegen te gaan. De jihadistische groep blijft terreuroperaties uitvoeren en verspreidt nog steeds propaganda in de gevangenissen.

Source: Belga