Belgisch leger repatrieert ruim 80 burgers uit Mali

28/03/2020, 07:50
De Airbus CS-TRJ van de Belgische luchtmacht
© Defensie - Orban

Defensie heeft vannacht zo’n 20 Belgen en ruim 60 andere Europeanen gerepatrieerd uit Mali, in het Westen van Afrika is dat. Goed voor in totaal 84 personen. Dat meldt VRT Nws.

Een Airbus van de Belgische luchtmacht was gisterenmiddag vertrokken vanaf de militaire luchthaven van Melsbroek en landde na een 6-uur durende vlucht in de Malinese hoofdstad Bamako, waarop de 84 burgers en 18 militairen zijn ingestapt en teruggekeerd. Rond half vier vannacht landde het toestel weer op Belgische bodem.

Omwille van COVID19-beschermingsmaatregelen was het vliegtuig van Defensie maar voor de helft gevuld. In totaal waren er 10 nationaliteiten aan boord.

De repatriëringvlucht was niet geheel zonder risico. Mali geldt nog steeds als risicovol. VRT-journalist Jans Franssen meldde gisteren avond al in een tweet dat defensie “bezig was met een repatriëringsoperatie van Belgen in een niet ongevaarlijk land”.

Uit veiligheidsoverwegingen wilde de journalist niet zeggen om welk land het ging, maar plaatste bij de tweet wel een foto met daarop het registratienummer van het toestel. Met die informatie wisten enkele twitteraars al snel de actuele locatie van het toestel te achterhalen waarmee defensie de operatie op dat moment aan het uitvoeren was.

Source: Belgian Defence News