Belgisch leger overweegt honden op te leiden om Corona op te sporen: “Tegen eind december zouden we twaalf operationele teams kunnen hebben”

9/08/2020, 13:18
Patrouillehond van defensie
© Defensie (Sedeyn)
Shares1.5k

Het Belgische leger is van plan honden in te zetten voor het opsporen van Covid-19. Dat wil defensie doen door ze te trainen om, naast explosieven, ook het nieuwe coronavirus te detecteren. Een techniek die sneller en net zo efficiënt zou moeten blijken te zijn als PCR-tests en ook in het buitenland reeds wordt onderzocht.

“Tegen eind december zouden we twaalf operationele teams kunnen hebben”, zei kapitein Lange, die het bevel voert over de Intermachten Kynologische Eenheid (IKE) van Defensie, vrijdag tijdens een bezoek van minister Philippe Goffin aan het hoofdkwartier van de eenheid, gelegen in Oud-Heverlee, ten zuiden van Leuven.

De IKE brengt alle honden samen die door defensie voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder die voor professionele bewaking, interventie luchtmachtbases, ondersteuning militaire politie, zoeken naar levende mensen en ook de honden voor de opsporing van explosieven, de zogenaamde EDD (Explosive Detection Dogs).

“Het zijn die EDD-honden, opgeleid in samenwerking met de federale politie, die het best betrokken kunnen worden bij het opsporen van Covid-19”, legde kapitein Lange uit aan de minister en zijn delegatie.

De EDD-honden van defensie zijn getraind om 20 tot 25 soorten explosieven te detecteren. Covid-19 zou slechts één extra “geur” zijn die de dieren moeten leren herkennen. Met een training van een vijf tot tien dagen zouden zowel de hondengeleider als zijn dier de extra geur onder de knie moeten hebben.

Source: Belgian Defence News en Belga