Belgisch leger onderzoekt of drones kunnen bestreden worden met roofvogels

10/02/2016, 02:24
L’armée belge se dote de «micro-drones»

Het ministerie van Defensie start een onderzoek naar “dodelijke” en “niet-dodelijke” tegenmaatregelen om drones te bestrijden, die bijvoorbeeld militaire installaties zouden overvliegen. Dat meldt de persdienst. Net als in Nederland wordt nu gecontroleerd of daarvoor roofvogels ingeschakeld kunnen worden.

Het leger baseert zich onder meer op studies die binnen de NAVO verricht zijn. Daarnaast worden ook de ontwikkelingen binnen de industrie van dichtbij opgevolgd. Onderzoekers van de Koninklijke Militaire School doen bijkomende onderzoeken, zo wordt in een persmededeling verduidelijkt.

In Nederland overweegt de politie ernstig om roofvogels in te zetten tegen drones die met slechte bedoelingen gebruikt worden, zoals door smokkelaars of mensen die een aanslag willen plegen. Een gespecialiseerde firma leidt de roofvogels momenteel op, in overleg met de nationale coördinator voor de strijd tegen terrorisme en het ministerie van Defensie. De arenden worden gevormd om de drones als prooi te herkennen, hen te vangen en terug naar de grond te brengen.

Onze Noorderburen onderzoeken ook meer “hightech oplossingen” zoals detectiemateriaal, computerprogramma’s om de controle van de drones vanop afstand over te nemen, of drones die vijandige toestellen uit de lucht kunnen schieten.

Source: Belga